Rezerwy walutowe Chin wzrosły do 3,14 bln dolarów

07.01.2018, 21:14aktualizacja: 07.01.2018, 21:14

Wartość rezerw walutowych Chin wzrosła 11. miesiąc z rzędu i na koniec grudnia 2017 roku osiągnęła poziom 3,14 bln dolarów - podała w niedzielę agencja Bloomberg.

Jak wskazano, był to dla Chin rok ożywienia gospodarczego, który upłynął pod znakiem stabilnego wzrostu gospodarczego, mocnego juana i "wzmocnionej kontroli przepływów kapitałowych".

Według ujawnionych w niedzielę danych Ludowego Banku Chin wartość rezerw wzrosła w grudniu o 20,7 mld dol. do poziomu 3,14 bln dol. W ujęciu rocznym wzrost wyniósł 129 mld - podał chiński bank centralny.

Należący do Państwa Środka największy zasób aktywów dewizowych na świecie rósł w ubiegłym roku systematycznie od stycznia, gdy jego wartość spadła po raz pierwszy od niemal sześciu lat poniżej 3 bln dol. - po tym, jak chiński bank centralny, chcąc bronić kursu krajowej waluty, zmuszony był sprzedawać dewizy.

W zahamowaniu spadku pomogło m.in zaostrzenie regulacji ograniczających odpływ kapitału z Państwa Środka. (PAP)

autor: Magdalena Jarco

maja/ mhr/