Rekordy zużycia energii elektrycznej i gazu z powodu mrozów

01.03.2018, 13:40aktualizacja: 01.03.2018, 13:40

Z powodu niskich temperatur w środę po południu zanotowano kolejny rekord zużycia energii elektrycznej. Poprzedni rekord padł dobę wcześniej, we wtorek. Rekordową dobową sprzedaż gazu notuje też PGNiG.

Jak poinformowały w czwartek Polskie Sieci Elektroenergetyczne, nowy rekord zużycia padł w środę o godz. 18.30, w czasie wieczornego szczytu. Zapotrzebowanie na moc wyniosło wtedy 26 tys. 448 MW. Wcześniejszy rekord, z wieczornego szczytu we wtorek wynosił 26 tys. 316 MW, czyli o 132 MW mniej.

PSE zapewniło prawidłowe funkcjonowanie systemu elektroenergetycznego mimo licznych nieplanowanych wyłączeń bloków energetycznych. W środę te ubytki sięgały w sumie 3 tys. 300 MW. M.in. przez ponad 9 godz. - między godz. 6.40 a 16 - nie pracowała największa pojedyncza jednostka wytwórcza w kraju - oddany w grudniu blok 1075 MW na węgiel kamienny w Elektrowni Kozienice. Z komunikatu operatora elektrowni - spółki Enea Wytwarzanie - wynikało, że powodem był "awaryjny remont". Blok podjął pracę przed wieczornym szczytem, jednak ok. godz. 20 zmniejszył dostarczaną moc o 645 MW z powodu "warunków eksploatacyjnych". Sytuacja taka ma potrwać do wczesnych godzin popołudniowych w czwartek.

Historyczne rekordy dobowej sprzedaży gazu notuje również PGNiG. Jak poinformował wiceprezes ds. handlowych spółki Maciej Woźniak, według wstępnych danych w ostatniej dobie PGNiG sprzedało ponad 78 mln m sześc. gazu. "Szacujemy, że zapotrzebowanie na gaz całego polskiego rynku w ostatniej dobie przekroczyło 81 mln m sześć." - dodał Woźniak. Jak podkreślił, ostatnia dobowa wielkość sprzedaży przez spółkę odpowiada ok. dwóch trzecich pojedynczego ładunku LNG przypływającego do Świnoujścia z Kataru.

Woźniak zapewnił jednocześnie, że PGNiG jest dobrze przygotowane na rekordowe zapotrzebowanie na gaz. (PAP)

wkr/

Data publikacji 01.03.2018, 13:40