Polityka i społeczeństwo

MEN: „Rok dla Niepodległej” – działania edukacyjne MEN związane z obchodami setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości (komunikat)

09.03.2018, 11:42aktualizacja: 09.03.2018, 11:42

- MEN informuje:

W związku z setną rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości minister edukacji Anna Zalewska głosiła rok szkolny 2017/2018 „Rokiem dla Niepodległej”. Hasło przewodnie ma zachęcać uczniów i nauczycieli do podejmowania działań rocznicowych służących zarówno uczczeniu tego ważnego wydarzenia, jak również kształtowaniu postaw patriotycznych i pogłębianiu znajomości historii Polski.

Rola szkoły w wychowaniu patriotycznym

Treści z zakresu wychowania patriotycznego są ważnym elementem nowej podstawy programowej – mogą być realizowane w ramach różnych zajęć lekcyjnych i przy wykorzystaniu zróżnicowanych metod dydaktycznych. Rolą szkoły jest wzmacnianie poczucia tożsamości narodowej, przywiązania do historii i tradycji narodowych. Nauczyciele i wychowawcy kształtują w młodych ludziach szacunek wobec języka ojczystego, polskiej kultury i historii.

List minister Anny Zalewskiej do szkół i placówek oświatowych o podejmowanie inicjatyw służących uczczeniu setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości

W specjalnym liście skierowanym do dyrektorów szkół, nauczycieli, rodziców i uczniów minister Anna Zalewska zaapelowała o inicjowanie działań służących uczczeniu setnej rocznicy niepodległości Polski i kształtowaniu postaw patriotycznych. Swoją prośbę skierowała także do nauczycieli szkół i placówek polonijnych na całym świecie.

Wspólnie z Radą Dzieci i Młodzieży Rzeczypospolitej Polskiej szefowa MEN zaproponowała ogólnonarodową formę uczczenia stulecia niepodległości pn. „Rekord dla Niepodległej”. W ramach tej inicjatywy zachęciła uczniów ze wszystkich szkół w Polsce i za granicą do uroczystego odśpiewania Mazurka Dąbrowskiego w piątek, 9 listopada o godz. 11.11. List znajduje się na stronie: https://men.gov.pl/wp-content/uploads/2018/03/list-men.pdf.

Działania MEN w ramach obchodów rocznicowych

W ramach „Roku dla Niepodległej” Ministerstwo Edukacji Narodowej realizuje szereg inicjatyw edukacyjnych służących uczczeniu setnej rocznicy niepodległości Polski.

Najważniejsze z nich to:

- wieloletni program rządowy „Niepodległa” – w ramach programu MEN przekaże szkołom, placówkom, szkolnym punktom konsultacyjnym 6,9 mln zł w latach 2017-2021 na realizację zadań związanych z edukacją patriotyczną; środki mogą być przeznaczane na: materiały edukacyjne, wycieczki, wystawy, konkursy, gry, przygotowanie aplikacji mobilnej;

- Program Niepodległa 1918-2018 – MEN razem ze Związkiem Harcerstwa Rzeczypospolitej realizuje program, w ramach którego będą przyznawane tytuły „Szkoła Niepodległej”;

- wystawa na dziedzińcu „Ojcowie Niepodległości” – ekspozycja, przygotowana przez Oddziałowe Biuro Edukacji Narodowej IPN w Szczecinie, prezentuje liderów walki o niepodległość i budowniczych polskiej państwowości: Józefa Piłsudskiego, Romana Dmowskiego, Ignacego Jana Paderewskiego, Wincentego Witosa, Wojciecha Korfantego i Ignacego Daszyńskiego;

- men.gov.pl/niepodlegla - zakładka na stronie internetowej MEN poświęcona obchodom rocznicowym – będziemy na niej udostępniać i na bieżąco aktualizować działania ministerstwa oraz jednostek podległych, w tym również kuratoriów oświaty; wszystkie informacje dotyczące przedsięwzięć resortu znajdą się również na profilach w mediach społecznościowych

- dekoracja gmachu MEN – w ramach obchodów rocznicowych gmach Ministerstwa Edukacji Narodowej został udekorowany biało-czerwonymi barwami oraz szyldem „100 LAT NIEPODLEGŁOŚCI. OŚWIATA”; dekoracja nawiązuje zarówno do odzyskania przez Polskę niepodległości, jak i setnej rocznicy powołania Ministerstwa Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego;

- kalendarz edukacyjny IPN i MEN „Niepodległość 1918-2018” – kalendarz został przekazany do liceów ogólnokształcących oraz techników w całej Polsce z intencją, aby przez cały rok 2018 szkoły zrealizowały inicjatywy inspirowane treścią kalendarza na dany miesiąc; publikacja jest podsumowaniem konkursu „Młoda grafika polska dla Niepodległej” – zwycięskie plakaty młodych artystów zostały zestawione z ułożonymi problemowo zagadnieniami historycznymi i uzupełnione o fotografie archiwalne oraz opisy poszczególnych wydarzeń.

Działania kuratoriów oświaty i szkół za granicą

Szkolne punkty konsultacyjne z całego świata ogłosiły już 83 inicjatywy związane z obchodami rocznicowymi. W uroczysty sposób odzyskanie niepodległości będą świętowali młodzi Polacy uczący się m.in. w: Dubaju, Wiednia, Montrealu, Toronto, Ostii, Rzymie, Berlinie, Mińsku, Kijowie, Paryżu, Lyonie, Sztokholmie, Kopenhadze, Londynie, Warnie, Sofii, Pradze, Bratysławie, Chicago, Lille.

Z kolei kuratoria oświaty w ramach „Roku dla Niepodległej” przygotowały już 198 inicjatyw.

Więcej informacji na stronie men.gov.pl/niepodlegla.

kom/ mgost/

Data publikacji 09.03.2018, 11:42