ZAKŁADY MAGNEZYTOWE ROPCZYCE SA (18/2018) Umorzenie postępowania o ustalenie, że ZM Invest S.A. z siedzibą w Ropczycach oraz jeden z pozostałych akcjonariuszy Spółki nie mogą wykonywać prawa głosu z akcji Spółki

14.03.2018, 13:57aktualizacja: 14.03.2018, 13:57

Raport bieżący 18/2018

Zarząd spółki pod firmą Zakłady Magnezytowe "ROPCZYCE" S.A. ("Spółka") - w nawiązaniu do raportu bieżącego Spółki nr 49/2016 z dnia 14 października 2016 r. - informuje, że Spółka powzięła informację o wydaniu przez Sąd Okręgowy w Warszawie, XVI Wydział Gospodarczy, postanowienia z dnia 23 lutego 2018 r. o umorzeniu postępowania z powództwa Spółki przeciwko spółce pod firmą ZM Invest S.A. z siedzibą w Ropczycach ("ZM Invest") oraz jednemu z pozostałych akcjonariuszy Spółki o ustalenie, że ZM Invest oraz jeden z pozostałych akcjonariuszy Spółki nie mogą wykonywać prawa głosu z akcji Spółki.

Umorzenie ww. postępowania zostało dokonane w związku z cofnięciem przez Spółkę powództwa w omawianej sprawie wraz ze zrzeczeniem się roszczenia, do czego Spółka była zobowiązana w wykonaniu jednego z postanowień porozumienia Spółki i ZM Invest, o którym Spółka informowała za pośrednictwem raportu bieżącego nr 43/2017 z dnia 12 grudnia 2017 r.

Opisywane postanowienie Sądu Okręgowego w Warszawie nie jest prawomocne.

Umorzenie przedmiotowego postępowania jest kolejnym etapem realizacji porozumienia, o którym mowa powyżej.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz