Bain & Company głównym partnerem Polskiego Forum Ekonomicznego (PFE 2018) w Londynie

14.03.2018, 14:50aktualizacja: 14.03.2018, 14:50

Oskar Heleniek/ PFE 2018 fot.1
Bain & Company - jedna z największych światowych firm doradztwa strategicznego - była głównym partnerem siódmej edycji Polskiego Forum Ekonomicznego (PFE 2018) w Londynie. Wydarzenie, które odbyło się 10 marca, organizowane corocznie jest przez studenckie stowarzyszenie Polish Business Society na London School of Economics.

Tegoroczna edycja Forum zgromadziła ponad 750 osób, wśród których znaleźli się polscy liderzy biznesu, przedstawiciele największych korporacji, politycy oraz studenci z wiodących brytyjskich uniwersytetów. W skali minionych edycji, był to rekord pod względem ilości przybyłych osób na to wydarzenie.

Wśród uczestników tegorocznej edycji znaleźli się m.in. wiceminister spraw zagranicznych Marek Magierowski, przewodnicząca komisji spraw konstytucyjnych w Parlamencie Europejskim prof. Danuta Huebner.

Zaproszeni goście podzielili się swoimi poglądami oraz doświadczeniami odnośnie aktualnych trendów panujących na polskim rynku finansowym oraz podsumowali najciekawsze przedsięwzięcia biznesowe ostatniego czasu. Dzień zakończył się uroczystym balem w hotelu Hilton Waldorf.

Dyrektor zarządzający, Bain & Company Polska/CEE, Jacek Poświata podczas Forum przytoczył dane, z których wynika, że ok. 48 tys. Polaków studiuje za granicą, z czego ok. 18 tys. w samej Wielkiej Brytanii. „Dzięki takim wydarzeniom jak LSE Polish Economic Forum na LSE możemy pokazać wszystkim kończącym studia na zagranicznych uczelniach, że w Polsce możliwa jest interesująca praca przy ciekawych projektach, z najlepszymi ekspertami u boku” - powiedział. Dla przykładu podał dane z firmy Bain&Company, z których wynika, że 75% zatrudnionych konsultantów skończyło prestiżowe uczelnie zagraniczne. „Międzynarodowe wykształcenie, razem ze zdobytym doświadczeniem zawodowym, stanowi gwarancję profesjonalizmu w pracy, a co za tym idzie satysfakcji naszych klientów” - mówił Poświata.

Dyrektor podkreślił również, że dopływ dobrze wyedukowanych talentów z doświadczeniem zawodowym zdobytym za granicą stanowi również szansę dla przedsiębiorców i startupów, które mierzą wysoko i chcą wyjść na zagraniczne rynki. Według dyrektora zarządzającego Bain & Company Poland, dłuższy pobyt za granicą powoduje, że młodzi ludzie wracają z rozbudowaną siecią kontaktów, znajomością zagranicznych rynków oraz większą śmiałością i umiejętnościami komunikacyjnymi. „Kompetencje miękkie są wyjątkowo ważne, zwłaszcza teraz, gdy żyjemy w otwartym świecie i mierzymy wysoko, dla swoich firm” - podkreślił.

Podczas konferencji zadanych zostało wiele pytań o Polskę m.in. gdzie znajduje się w globalnym wyścigu bankowości cyfrowej, jak polskie banki odpowiadają na zmiany w technologiach oraz nowe regulacje oraz czy, i jak bardzo, Polska jest atrakcyjnym krajem dla inwestorów. Poświata podkreślił, że w Globalnym Indeksie Centrum Finansowego (GFCI) Warszawa zajmuje 45. pozycję na świecie i 12. w Europie. „Dla mnie oznacza to, że jest i będzie dużo interesujących i ważnych rzeczy do zrobienia w polskiej bankowości” - powiedział.

Wskazał, że wymogiem banku przyszłości są m.in. nowe technologie, nowe kompetencje, oraz praca w trybie agile. „Nie wszystkie banki na chwilę obecną są gotowe je spełnić. Banki, za zgodą klienta, będą musiały udostępniać informacje na jego temat licencjonowanym dostawcom usług finansowych. Zatem konkurencja nadchodzi ze strony PayPal, Google, Amazon i operatorów płatności elektronicznych” - argumentował dyrektor.

Podczas Forum zaprezentowano również najnowszy raport Bain & Company Global Private Equity report, wg którego największym wyzwaniem dla zawieranych transakcji są utrzymujące się wysokie mnożniki transakcyjne (średnia wielokrotność EBITDA płacona podczas transakcji była w 2017 roku najwyższa w historii).

Według Jacka Poświaty, aby fundusze mogły osiągać atrakcyjne zwroty z inwestycji, trzeba przyjąć różne strategie, m.in. szczegółową analizę spółek na etapie inwestycyjnym, w tym wpływu nowych technologii na ich przyszłą zyskowność, a także tworzenie wartości poprzez bliską współpracę pomiędzy funduszem, a spółką portfelową.

Jak mówił dalej dyrektor, firmy jeszcze nigdy nie rozwijały się tak szybko, a wykorzystywanie innowacji na międzynarodową skalę nie zachodziło w tak szybkim tempie. Zaznaczył, że „nowe technologie takie jak chmura, drukarki 3D czy sztuczna inteligencja, kilka lat temu lat temu nawet nie istniały, a dzisiaj napędzają światowe rynki”. Dla przykładu dodał: „inwestycje tylko w rozwój sztucznej inteligencji (AI) wzrosły pięciokrotnie w ciągu pięciu lat finansując takie obszary, jak: samouczące się maszyny (machine learning), samo jeżdżące samochody, inteligentne roboty czy aplikacje mobilne”.

Na zakończenie forum wyłoniono zwycięzcę nagrody publiczności w konkursie "Start-u challenge”. Najwięcej głosów od studentów zdobył start-up TensorFlight Zbigniewa Wojny. Nagrodą było doradztwo strategiczne w pracach nad rozwojem biznesu, której sponsorem jest Bain & Company.

„Polska scena start-upowa jest stosunkowo młoda, ale wciąż z dużym potencjałem wzrostu” - mówił Jacek Poświata, dyrektor zarządzający Bain & Company Polska. Dodał, że ekspercka wiedza komercyjna jest niezbędna dla rozwoju pomysłów na skalę globalną.

Partner Bain & Company Polska & CEE, Kazimierz Stańczak, dodał natomiast, że Bain & Company wspiera Start-up challenge, bo wie, jak ważny jest mentoring przy projektach, mających potencjał do odniesienia rzeczywistego sukcesu na polskim i światowym rynku. „Nasi najlepsi menedżerowie przez dwa miesiące będą pomagać laureatowi konkursu w podejmowaniu ważnych decyzji i przekształcaniu ich w konkretne działania, aby finalnie zapewnić młodej firmie trwały sukces” - mówił.

„Mamy też nadzieję, że konkurs zainspiruje te osoby, które dopiero stoją przed decyzją założenia własnego biznesu. PFE 2018 w Londynie to doskonała platforma wymiany informacji oraz miejsce poznania ludzi, którzy mogą im w tym pomóc” - wyjaśnił Kazimierz Stańczak, partner Bain & Company Polska & CEE.

Bain & Company jest jedną z najbardziej prestiżowych firm konsultingowych na świecie, do której światowi liderzy biznesu zwracają się w celu poprawy swoich wyników.

Firma wspiera ponad dwie trzecie firm z tzw. grupy FTSE 500, należących do różnych branż, jak również większość regionalnych i narodowych liderów. Ważną częścią działalności jest obsługa funduszy private equity. Firma towarzyszy klientom w podejmowaniu najważniejszych decyzji z zakresu strategii, organizacji, technologii fuzji i przejęć oraz wdrażania nowych technologii. Sukces w Bain & Company mierzony jest wynikami osiągniętymi dla klientów. Dzięki wsparciu firmy, klienci uzyskują czterokrotnie wyższe wzrosty wartości akcji niż średnia w branży, dlatego przeważająca liczba projektów pochodzi od powracających klientów. Firma powstała w 1973 roku, a obecnie liczy 53 biura w 34 krajach na świecie. W Polsce, w warszawskim biurze zatrudnia ok. 50 pracowników. Świadczy usługi doradztwa strategicznego m.in. dla firm z branż: private equite, bankowości i ubezpieczeń, zdrowotnej, handlowej, przemysłowej i dóbr konsumenckich.

Więcej informacji na stronie: http://www.bain.com/warsaw/

LSE SU Polish Business Society to stowarzyszenie studenckie London School of Economics, którego celem jest działalność na rzecz utrzymywania kontaktów polskich studentów w Wielkiej Brytanii z firmami w Polsce. Stowarzyszenie promuje Polskę na arenie międzynarodowej oraz aktywnie działa wśród polskiej społeczności studenckiej, pomagając absolwentom w rozpoczęciu kariery zawodowej w Polsce. Misja stowarzyszenia oparta jest na trzech filarach działalności: organizacji wydarzeń networkingowych z polskimi profesjonalistami w London School of Economics, prowadzenia bazy danych studentów polskojęzycznych w Wielkiej Brytanii, udostępnianej polskim firmom poszukującym pracowników oraz pomoc w rozwoju kariery zawodowej w Polsce (organizacja stażu i rekrutacje absolwentów, doradztwo).

Więcej informacji na stronie: http://polish-business.org/

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO