Polityka i społeczeństwo

MSZ: wizyta szefa polskiej dyplomacji w Paryżu (komunikat)

05.04.2018, 21:49aktualizacja: 05.04.2018, 21:49

- MSZ informuje:

– Mamy świadomość, że partnerski dialog między Polską a Francją jest kluczowy dla wypracowania rozwiązań mogących przełożyć się na umocnienie Unii Europejskiej. Dlatego jesteśmy zainteresowani realizacją regularnych spotkań dwustronnych, w tym w ramach stałych mechanizmów współpracy, takich jak konsultacje międzyrządowe i dialog strategiczny w dziedzinie bezpieczeństwa – powiedział minister Jacek Czaputowicz podczas spotkania z szefem francuskiej dyplomacji Jean-Yves’em Le Drianem.

Rozmowy szefów dyplomacji Polski i Francji koncentrowały się na problematyce związanej z szeroko rozumianym bezpieczeństwem oraz zagadnieniach dotyczących Wspólnej Polityki Bezpieczeństwa i Obrony jak również perspektywach zwiększania jej skuteczności. Minister Jacek Czaputowicz poruszył w tym kontekście temat zaangażowania Francji na wschodniej flance NATO. Jak podkreślił, Polska jest zainteresowana wszelkimi działaniami zmierzającymi do zacieśnienia operacyjnej współpracy obronnej w Europie.

Ministrowie poruszyli także temat przyszłości Unii Europejskiej. Szef polskiego MSZ zaznaczył, że "oba państwa dążą do tego, by umocnić pozycję UE w świecie, by rozwijać UE. Różnimy się czasami co do sposobów, jak to osiągnąć. Celem jest wspólna, silna Unia Europejska, bez podziałów". – Chcemy, żeby UE miała legitymację demokratyczną, była bliższa obywatelom – dodał.

Spotkanie w Paryżu było również okazją do omówienia możliwości pogłębienia polsko-francuskiej współpracy – także w kontekście przypadającej na bieżący rok setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości oraz obchodzonego w 2019 roku stulecia nawiązania relacji dyplomatycznych między Polską i Francją. Jak podkreślił, będą to okazje do symbolicznego uczczenia bardzo dobrych historycznych stosunków między naszymi państwami. Ministrowie uzgodnili rozpoczęcie prac "nad napełnieniem treścią" polsko-francuskiego partnerstwa strategicznego. – W tym roku kończy się porozumienie na ten temat, chodzi o to, żeby je przedłużyć, rozwinąć i zawrzeć konkretne propozycje w różnych aspektach działalności politycznej, kulturalnej, naukowej, w dziedzinie bezpieczeństwa – podkreślił minister Jacek Czaputowicz.

Podczas wizyty w Paryżu minister Jacek Czaputowicz wygłosił również wykład na temat przyszłości Unii Europejskiej we Francuskim Instytucie Spraw Międzynarodowych (IFRI). Szef polskiej dyplomacji spotkał się ponadto z kierownictwem i pracownikami Instytutu Literackiego "Kultura".

kom/ march/ karo/

Data publikacji 05.04.2018, 21:49