TOYA SA (16/2018) Planowany skup akcji własnych przez TOYA S.A.

22.05.2018, 19:08aktualizacja: 22.05.2018, 19:08

Raport bieżący 16/2018

TOYA S.A (dalej również: "Spółka") informuje, że dnia 22 maja 2018r., na podstawie art. 368 §1 Ustawy z dnia 15 września 2000 r. Kodeks spółek handlowych. (t.j. Dz. U. z 2016 r. poz. 1578 z późn. zm. dalej: "KSH"), §13 ust. 1 Statutu TOYA S.A., §6 ust 1 i 2 oraz §10 i §11 Regulaminu Zarządu, Zarząd TOYA S.A. postanowił przystąpić do podjęcia niezbędnych kroków formalno-prawnych mających na celu nabycie przez TOYA S.A. na podstawie przepisu art. 362 § 1 pkt 5 i 8 KSH, akcji własnych TOYA S.A.

Zamiarem TOYA S.A. jest nabycie akcji własnych TOYA S.A. na warunkach jak niżej:

a. maksymalna liczba nabytych Akcji nie przekroczy 1.450.000 (słownie: jeden milion czterysta pięćdziesiąt tysięcy);

b. łączna wartość nominalna nabywanych akcji własnych w momencie ich nabycia oraz będąca w posiadaniu Spółki i jej jednostek zależnych w danym momencie nie przekroczy 20% kapitału zakładowego Spółki, uwzględniając w tym również wartość nominalną akcji własnych posiadanych przez Spółkę i jednostki od niej zależne;

c. nabywane Akcje będą w pełni pokryte;

d. kwota minimalnej zapłaty za jedną Akcję wynosić będzie 12,20 zł (słownie: dwanaście 20/100 złotych), a kwota maksymalna zapłaty za jedną Akcję wynosić będzie 16,50 zł (słownie: szesnaście 50/100 złotych);

e. łączna zapłata za Akcje, powiększona o koszty nabycia, nie będzie wyższa niż wysokość kapitału rezerwowego utworzonego na podstawie uchwały Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy TOYA S.A. w sprawie utworzenia kapitału rezerwowego na nabycie akcji własnych Spółki TOYA S.A.;

f. nabywanie Akcji może nastąpić w transakcji lub transakcjach na rynku regulowanym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., w transakcji lub transakcjach poza rynkiem regulowanym, lub w drodze powszechnego skupu akcji, przy czym nabywanie akcji własnych odbędzie się w taki sposób, aby zapewnić równe traktowanie wszystkich akcjonariuszy Spółki; Akcje mogą być nabywane bezpośrednio przez Spółkę lub za pośrednictwem firmy inwestycyjnej.

g. Zarząd upoważniony jest do nabywania Akcji do wyczerpania środków finansowych z kapitału rezerwowego utworzonego na ten cel, ale nie dłużej niż do dnia 30/06/2019 roku;

h. rozpoczęcie i zakończenie nabywania Akcji wymaga odrębnej uchwały Zarządu; Zarząd będzie podawał do publicznej wiadomości szczegółowe informacje dotyczące nabywania Akcji, w tym termin rozpoczęcia i zakończenia nabywania Akcji;

i. Celem nabycia Akcji jest ich umorzenie.

Ostateczna decyzja odnośnie nabycia akcji własnych TOYA S.A. należy do Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy TOYA S.A., z uwagi na powyższe Zarząd TOYA S.A. zwróci się do Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy TOYA S.A. o udzielenie upoważnienia Zarządowi TOYA S.A. do nabycia akcji własnych Spółki.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz