MNiSW: dr Piotr Dardziński sekretarzem stanu w MNiSW (komunikat)

24.07.2018, 19:44aktualizacja: 24.07.2018, 19:44

MNiSW informuje:

W ministerstwie nauki i szkolnictwa wyższego na sekretarza stanu powołano dra Piotra Dardzińskiego, dotychczas pełniącego funkcję podsekretarza stanu w MNiSW. Wiceminister Dardziński odpowiada w resorcie za innowacje oraz współpracę międzynarodową.

Piotr Dardziński – wiceminister od innowacji i współpracy międzynarodowej

Piotr Dardziński funkcję wiceministra nauki sprawuje od listopada 2015 r. W resorcie odpowiada za programy unijne związane z badaniami i innowacjami, informatyzację nauki i szkolnictwa wyższego oraz współpracę międzynarodową. Wiceminister wyznacza zadania i nadzoruje ich realizację za pośrednictwem dwóch departamentów: Departamentu Innowacji i Rozwoju oraz Departamentu Współpracy Międzynarodowej. Pod nadzorem wiceministra pozostają: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej, Ośrodek Przetwarzania Informacji – Państwowy Instytut Badawczy oraz Polski Ośrodek Rozwoju Technologii PORT.

Szczegółowy zakres kompetencji określa zarządzenie ministra nauki i szkolnictwa wyższego z 11 kwietnia 2018 roku w sprawie zakresów czynności członków Kierownictwa Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego (można je pobrać tutaj: https://www.nauka.gov.pl/aktualnosci-ministerstwo/czym-zajmuja-sie-wiceministrowie-wszystko-o-podziale-kompetencji-w-mnisw.html).

Kim jest nowy sekretarz stanu?

Piotr Dardziński urodził się 6 października 1972 r. W latach 1997-2002 ukończył studia doktoranckie na Uniwersytecie Jagiellońskim w Instytucie Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych w Katedrze Historii Doktryn Politycznych i Prawnych. Był stypendystą Uniwersytetu we Fryburgu w Szwajcarii.

Od 1998 wykładał na Uniwersytecie Jagiellońskim, gdzie prowadził zajęcia m.in. z polityki gospodarczej, doktryn ekonomicznych i polskiej myśli ekonomicznej. W latach 1995-2006 był związany z Fundacją „Instytutu Tertio Millenio” – początkowo jako dyrektor biura, potem wiceprezes. Od 2006 był dyrektorem Centrum Myśli Jana Pawła II w Warszawie. W listopadzie 2011 r. został szefem Gabinetu Politycznego Ministra Sprawiedliwości Jarosława Gowina. W latach 2013-2015 sprawował funkcję wiceprezesa Fundacji Lepsza Polska. Współpracował z Centrum Analiz Klubu Jagiellońskiego. Od listopada 2015 wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego.

Piotr Dardziński jest autorem wielu publikacji książkowych i artykułów związanych z tematyką m.in. doktryn politycznych i ekonomicznych oraz przedsiębiorczości.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

emi/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE