Fotowoltaika w Polsce: stan aktualny i perspektywy rozwoju

06.08.2018, 14:11aktualizacja: 06.08.2018, 14:11

RE-energy (1)
Stały wzrost zapotrzebowania na energię na świecie, perspektywa wyczerpania się zapasów paliw kopalnych oraz zabiegi mające na celu ochronę środowiska naturalnego przyczyniają się do wzrostu zainteresowania odnawialnymi źródłami energii, a w szczególności fotowoltaiką.

„Na świecie zainstalowano 400 GW w milionach systemów, natomiast w Polsce jedynie 380 MW mocy w ok. 30 tys. systemów, w tym 108 MW w systemach powyżej 50 kW. Niemniej jednak z roku na rok rośnie ilość systemów PV instalowanych w kraju. Ponieważ na dwóch aukcjach w 2006 i 2017 zakontraktowano ok. 400 MW należy spodziewać się dużego zainteresowania systemami do 1 MW. To wymaga przedstawienia specyficznych problemów technicznych i administracyjnych związanych z przepisami prawnymi, projektowaniem, instalowaniem, przyłączaniem do sieci, monitorowaniem i serwisem” - mowi dr Stanislaw M. Pietruszko, prezes Polskiego Towarzystwa Fotowoltaiki Polska PV.

Na jakim etapie rozwoju znajduje się polska branża fotowoltaiczna? Czy w najbliższym czasie możliwe będzie pełniejsze wykorzystanie potencjał rynku PV w Polsce? Wszystko wskazuje na to, że tak. Rynek fotowoltaiki wszedł bowiem w fazę dynamicznych zmian, co ma olbrzymie znaczenie w kontekście odnawialnych źródeł energii.

Temat ten zostanie szeroko przedstawiony podczas Miedzynarodowych Targów Energii Odnawialnej RE-energy EXPO i znajdzie swoje od-zwierciedlenie zarówno w wydarzeniach merytorycznych, jak i ofercie wystawców. Targi RE-energy EXPO odbeda sie w dniach 11-13 października 2018 w Warszawskim Centrum EXPO XXI przy ulicy Prądzyńskiego 12/14.

Ilość instalacji fotowoltaicznych wzrasta. Z jednej strony można zadać sobie pytanie „co to za postęp?”, z drugiej wszyscy jesteśmy świadomi, że potencjał jest zdecydowanie większy. Czy będzie on wykorzystany? O tym będzie można porozmawiać z ekspertami w trakcie Miedzynarodowej Konferencji Fotowoltaiki w Polsce, która odbędzie się w dn. 12.10.2018 r. w Warszawskim Centrum EXPO XXI.

Więcej informacji.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 06.08.2018, 14:11
Źródło informacji IBC Investments Sp. Z.o.o.

Pozostałe z kategorii