Wiceminister infrastruktury: wspólny bilet kolejowy zapewne w grudniu

28.08.2018, 19:41aktualizacja: 28.08.2018, 19:41

Wspólny bilet, jako wspólna taryfa dla kilku przewoźników kolejowych, powinien wejść w życie razem z nowym rozkładem jazdy, czyli na początku grudnia tego roku - poinformował PAP wiceminister infrastruktury Andrzej Bittel.

"Zakładamy, że wspólny bilet kolejowy wejdzie w życie wraz z nowym rozkładem jazdy, czyli na początku grudnia tego roku. Plan minimum zakłada przystąpienie do wspólnego biletu spółki Przewozy Regionalne, SKM Trójmiasto i PKP Intercity" - powiedział wiceminister.

W tej sprawie odbyły się już dwa spotkania robocze, w których uczestniczyli przedstawiciele niemal wszystkich województw i Warszawy. Wiceminister poinformował, że kolejne spotkanie w tym gronie zapowiedziano na 30 sierpnia.

"Mam nadzieję, że po sierpniowym spotkaniu, zarządy województw zadeklarują w ciągu dwóch tygodniu, czyli do połowy września, czy są zainteresowane nową taryfą" - dodał Bittel.

Zgodnie z ideą wspólnego biletu kolejowego im dalej pasażer będzie jechał, tym mniejsza będzie opłata za przejazd, chodzi o tzw. taryfę degresywną.

Jak zaznaczył wiceminister, koszt wdrożenia i utrzymania systemu poniesie Skarb Państwa. "Ten element zabezpieczy PKP Informatyka" - poinformował Bittel.(PAP)

autorzy: Łukasz Pawłowski, Mariusz Polit

pif/ mp/ amac/