Myśliwskie nuty w Łazienkach Królewskich

30.08.2018, 14:23aktualizacja: 30.08.2018, 14:23

Koncert Muzyki Myśliwskiej (2)
Muzyka patriotyczna wykonywana na rogach myśliwskich, wspólne śpiewanie i występy zespołów muzycznych z różnych stron Polski - z okazji 95 lat jubileuszu istnienia Polskiego Związku Łowieckiego Łazienki Królewskie w Warszawie rozbrzmiały muzyką myśliwską. Sobotni koncert pod hasłem „Witaj Polsko” był kolejnym wydarzeniem wpisującym się w obchody jubileuszu istnienia PZŁ. Swoją nazwą nawiązywał również do obchodzonej rocznicy 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę.

Występy rozpoczęły się sygnałem „Powitanie” oraz „Darz Bór” w wykonaniu kilkudziesięciu sygnalistów z całego kraju, pod batutą Mieczysława Leśniczaka oraz przemówieniem Łowczego Krajowego Piotra Jenocha, który podkreślił istotną rolę sygnalistyki w krzewieniu kultury łowieckiej i promocji łowiectwa w społeczeństwie.

Głównym elementem wydarzenia był koncert muzyki patriotycznej, wykonany na rogach myśliwskich - uczestnicy koncertu otrzymali śpiewniki, dzięki czemu wspólnie odśpiewane zostały między innymi „Warszawianka” Karola Kurpińskiego, a także pieśni historyczne, powstań narodowych, pieśni legionowe, a także pieśni i piosenki partyzanckie. To pierwsze w historii wydarzenie, gdzie pieśni patriotyczne zostały wykonane na rogach myśliwskich.

Poza koncertem zorganizowany został jarmark wyrobów i akcesoriów myśliwskich, wystawa zdjęć wyróżnionych w konkursie fotograficznym Puchalskiego, a także degustacja dziczyzny. Wyjątkowym zainteresowaniem cieszyły się stoiska edukacyjne - dzieci brały udział w grach terenowych, zdobywały wiedzę dotyczącą leśnych zwierząt oraz tego czym zajmują się myśliwi, a także w pokazach sokolniczych.

Koncert został zorganizowany przez Polski Związek Łowiecki, a patronat honorowy nad wydarzeniem objęli Henryk Kowalczyk, minister środowiska, Jan Krzysztof Ardanowski ,minister rolnictwa i rozwoju wsi oraz dr Andrzej Konieczny, dyrektor generalny Lasów Państwowych. Partnerami wydarzenia były Muzeum Łazienki Królewskie, Muzeum Łowiectwa i Jeździectwa w Warszawie, Klub Sygnalistów Myśliwskich Polskiego Związku Łowieckiego oraz Narodowe Centrum Krwi. Na koncercie obecnych było wielu znamienitych gości, zarówno z kraju jak i z Europy, między innymi Tamas Marghescu, dyrektor generalny CIC, Ludwig Willnegger, sekretarz generalny FACE oraz przedstawiciele związków łowieckich Czech, Białorusi, Niemiec, Słowacji, Litwy, Estoni oraz Rosji.

Więcej informacji: https://www.pzlow.pl/index.php/aktualnosci/467-koncert-muzyki-mysliwskiej-w-lazienkach-krolewskich

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 30.08.2018, 14:23