Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Zwycięzcą konkursu na najlepsze lody borówkowe została „Lodziarnia Pod Orzechem” w Baborowie, w woj. opolskim. Jej właścicielem jest pan Tomasz Szypuła, lodziarski Mistrz Polski 2017. Serwuje lody własnej produkcji, wytwarzane z lokalnych składników, wśród których jest borówka z plantacji koło Głubczyc.
"Borówki są przez cały sezon wśród najpopularniejszych smaków. Polecamy sorbet borówkowy, lody - ciasteczko maślane z kruszonką i konfiturą z borówek oraz delikatny jogurt z konfiturą borówkową. Podgrzana, kiedy robi się z niej konfiturę, wybija smak i piękny kolor. Popularne są lody śmietankowe z borówką. Polecam borówkę infuzowaną ziołami, tymiankiem, lawendą. Borówka świetne łączy się z innym owocami jagodowymi. Nie tylko w Polsce, Włosi kupują owoce jagodowe w Polsce” - mówi Mistrz Tomasz Szypuła.
W Polsce trwa lodowa rewolucja. Powrót do tradycji, rzemieślniczych metod produkcji. Na kilogram dobrych lodów potrzeba pół kilograma owoców. Co innego lody przemysłowe, które w połowie wypełnione są powietrzem. Coraz więcej jest przykładów współpracy plantatorów z cukiernikami, szefami kuchni. Obok „lodów dla ochłody”, rozwija się konsumpcja dla przyjemności smakowania.
„Kampania „Lato z borówkami” jest realizowana przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Promuje walory smakowe i zdrowotne borówki, która jest naszym hitem eksportowym. W sierpniu pół świata kupuje w Polsce. W jakimś sensie zapraszamy zatem na najlepsze lody borówkowe na świecie” - podkreśla Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk z Fundacji Promocji Polskiej Borówki.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 31.08.2018, 10:58 |
Źródło informacji | Fundacja Promocji Polskiej Borówki |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Od compliance do strategii: jak ESG zmienia sposób zarządzania firmą
W ostatnich latach znaczenie ESG w świecie biznesu uległo istotnej zmianie. Przejście od podejścia opartego na zgodności z przepisami do strategii zrównoważonego rozwoju wpływa na wiele aspektów działalności firm, w tym na zarządzanie, długoterminowy rozwój oraz konkurencyjność. Z badania EY Institutional Investor Survey wynika, że 55% inwestorów przewiduje, iż zmiany klimatyczne znacząco wpłyną na ich strategie inwestycyjne w najbliższym czasie.- 17.06.2025, 16:09
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: EY Polska
-
Image
SmartLabs i IWG zapowiadają rozpoczęcie 10-letniej współpracy obejmującej dostarczanie kompleksowo zarządzanej infrastruktury laboratoryjnej na całym świecie
Pierwsza tego rodzaju współpraca pozwoli na integrację gotowych rozwiązań laboratoryjnych SmartLabs z globalną ofertą prestiżowych, elastycznych przestrzeni biznesowych IWG.- 17.06.2025, 13:58
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PR Newswire
-
Image
PSEW 2025: Uniper Renewables ma w portfelu 600 MW w projektach wiatrowych i drugie tyle w słonecznych
„Jesteśmy aktywnym uczestnikiem w grupach roboczych PSEW, które próbują usprawnić procesy legislacyjne i administracyjne” – mówił Paweł Tarczewski, dyrektor Uniper Renewables w Polsce podczas konferencji PSEW 2025.- 17.06.2025, 12:40
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ