Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Zwycięzcą konkursu na najlepsze lody borówkowe została „Lodziarnia Pod Orzechem” w Baborowie, w woj. opolskim. Jej właścicielem jest pan Tomasz Szypuła, lodziarski Mistrz Polski 2017. Serwuje lody własnej produkcji, wytwarzane z lokalnych składników, wśród których jest borówka z plantacji koło Głubczyc.
"Borówki są przez cały sezon wśród najpopularniejszych smaków. Polecamy sorbet borówkowy, lody - ciasteczko maślane z kruszonką i konfiturą z borówek oraz delikatny jogurt z konfiturą borówkową. Podgrzana, kiedy robi się z niej konfiturę, wybija smak i piękny kolor. Popularne są lody śmietankowe z borówką. Polecam borówkę infuzowaną ziołami, tymiankiem, lawendą. Borówka świetne łączy się z innym owocami jagodowymi. Nie tylko w Polsce, Włosi kupują owoce jagodowe w Polsce” - mówi Mistrz Tomasz Szypuła.
W Polsce trwa lodowa rewolucja. Powrót do tradycji, rzemieślniczych metod produkcji. Na kilogram dobrych lodów potrzeba pół kilograma owoców. Co innego lody przemysłowe, które w połowie wypełnione są powietrzem. Coraz więcej jest przykładów współpracy plantatorów z cukiernikami, szefami kuchni. Obok „lodów dla ochłody”, rozwija się konsumpcja dla przyjemności smakowania.
„Kampania „Lato z borówkami” jest realizowana przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Promuje walory smakowe i zdrowotne borówki, która jest naszym hitem eksportowym. W sierpniu pół świata kupuje w Polsce. W jakimś sensie zapraszamy zatem na najlepsze lody borówkowe na świecie” - podkreśla Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk z Fundacji Promocji Polskiej Borówki.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 31.08.2018, 10:58 |
Źródło informacji | Fundacja Promocji Polskiej Borówki |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu, 2-4 września 2025 r. - „Czas transformacji - jaka będzie Europa przyszłości?”
Już za dwa miesiące we wtorek 2 września w południe, w Hotelu Gołębiewski w Karpaczu rozpocznie się XXXIV Forum Ekonomiczne - jedno z największych i najważniejszych wydarzeń gospodarczo-politycznych w Europie Środkowo-Wschodniej. Głównym partnerem Forum Ekonomicznego jest Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.- 10.07.2025, 10:05
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Fundacja Instytut Studiów Wschodnich
-
Image
Księgowość online jako narzędzie do lepszego zarządzania finansami firmy
Czy Twoja firma nadal boryka się z problemami w zarządzaniu finansami? W dobie szybkiego rozwoju technologii, księgowość online staje się istotnym narzędziem dla przedsiębiorców pragnących efektywnie kontrolować swoje finanse i zyskać czas na rozwój biznesu. Dzięki dostępowi do danych finansowych z dowolnego miejsca oraz automatyzacji procesów, księgowość online nie tylko ułatwia codzienne zarządzanie, ale także zwiększa bezpieczeństwo danych. W dalszej części artykułu zostaną omówione główne funkcje i korzyści księgowości online oraz dowiesz się, jak wybrać odpowiednie narzędzie dla Twojej firmy.- 10.07.2025, 10:01
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Streamsoft
-
Oficjalne otwarcie największego na świecie muzeum perfum w Guangzhou upamiętniającego kunszt rzemiosła i kulturę zapachów
- 10.07.2025, 09:17
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PR Newswire
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ