McDonald’s - głos inwestora amerykańskiego w Polsce podczas XXVIII Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju

07.09.2018, 13:33aktualizacja: 07.09.2018, 13:33

McDonald’s działa w Polsce od 26 lat. W tym czasie sieć restauracji rozwinęła się do ponad 400 lokali w całym kraju, a każdy z nich to wielomilionowa inwestycja. W zdecydowanej większości prowadzą je lokalni przedsiębiorcy na zasadach franczyzy. Ponad 24 tys. osób zatrudnionych w McDonald’s codziennie obsługuje pół miliona gości. Takie dane (i nie tylko) płyną z opublikowanego raportu wpływu McDonald’s na gospodarkę w Polsce.

Raport przygotowany we współpracy z firmą PwC jest pierwszą próbą określenia roli McDonald’s w Polsce – wpływu na gospodarkę i społeczeństwo, ze szczególnym uwzględnieniem działań podejmowanych w ostatnich latach.

„McDonald’s w Polsce to 26 lat ciągłego rozwoju” – powiedział Adam Pieńkowski, dyrektor generalny McDonald’s Polska podczas panelu na krynickim forum poświęconemu najważniejszym inwestorom amerykańskich w naszym kraju. Jak powiedział Pieńkowski - niemal od samego początku swojej obecności w Polsce McDonald’s korzystał z krajowych zasobów. Dzięki temu w ciągu 26 lat wywarł ogromny wpływ na rozwój działających tu przedsiębiorstw z branż przetwórstwa rolnego, budowlanej, logistyki i transportu, usług i wielu innych.

Jaki jest wpływ firmy na polską gospodarkę? W 2017 roku bezpośrednio i pośrednio McDonald’s wygenerował prawie 3,97 mld zł dodatkowej sprzedaży, w tym niemal 1,4 mld zł w rolnictwie i przetwórstwie rolnym. W 2016 roku wraz z obsługującymi go firmami wpłacił do budżetu państwa ponad 206 mln zł z tytułu podatków dochodowych.

„Nasza firma reprezentuje dziś 407 restauracji, w których pracuje ponad 24 000 osób. Do całkowitego wpływu firmy na polski rynek pracy wlicza się również zatrudnienie pośrednie, obecne w branżach współpracujących z McDonald’s. W 2017 roku dało to łączny wynik prawie 40 tysięcy miejsc pracy” - podsumował Pieńkowski. Dzięki skali swojej działalności kształtuje również standardy zatrudnienia: 100% pracowników firmy zatrudnionych jest na podstawie umowy o pracę i ma dostęp do ścieżek rozwoju - wynika z udostępnionego raportu.

McDonald’s wprowadził na polski rynek światowe standardy jakości i bezpieczeństwa żywności na długo przed wejściem Polski do Unii Europejskiej. Od samego początku firma wymagała od swoich pracowników, partnerów i dostawców wyjątkowej dbałości o przygotowywane produkty. Dzięki temu McDonald’s szybko stał się punktem odniesienia dla wszystkich krajowych firm gastronomicznych.

McDonald’s to sieć restauracji, która od blisko 80 lat z powodzeniem buduje swoją pozycję na świecie. Według magazynu „Forbes” McDonald’s jest obecnie 11. pod względem wartości globalną marką - wycenia się ją na ponad 40 miliardów dolarów. Zaś charakterystyczne złote łuki”, będące logo firmy, są symbolem rozpoznawalnym niemal pod każdą szerokością geograficzną. Marka jest świadoma odpowiedzialności wynikającej z globalnej skali działania. W roku bieżącym ogłosiła daleko idące, skonkretyzowane zobowiązania „Scale For Good” dotyczące ochrony środowiska, odpowiedzialnego marketingu i roli pracodawcy.

Pełny raport wpływu McDonald’s na gospodarkę w Polsce dostępny w załączniku.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO