Polityka i społeczeństwo

MKiDN: Music Export Conference 11-12.10.2018 Warsaw (komunikat)

09.10.2018, 19:17aktualizacja: 09.10.2018, 19:17

- MKiDN informuje:

Już w czwartek trzecia edycja Music Export Conference! Wśród panelistów autorzy hitów dla Kylie Minogue, Ellie Goulding, Aloe Blacc czy Boba Sinclara oraz międzynarodowa rumuńska gwiazda – Alexandra Stan, autorka nieśmiertelnego hitu „Mr. Saxobeat”, który podbił europejskie listy przebojów! Trwa bezpłatna rejestracja!

W czym tkwi tajemnica sukcesu eksportu rumuńskiej sceny muzycznej? Kiedy wartość rynku muzycznego Chin prześcignie Stany Zjednoczone? Jak wyglądają kulisy najważniejszej konferencji muzycznej i festiwalu showcase’owego w Kanadzie? Na te i na wiele innych pytań odpowiedzą przedstawiciele polskiego i zagranicznego rynku muzycznego podczas trzeciej edycji Music Export Conference, która odbędzie się już 11-12 października w Warszawie!

W programie tegorocznej edycji przewidziano m.in. prezentację najnowszych trendów na rynku muzycznym w Polsce i na świecie, prezentację rynków zagranicznych – w tym roku z fokusem na Kanadę oraz Rumunię.

Polska będzie honorowym gościem Canadian Music Week w 2020 roku i z tej okazji szczegółowo zostanie zaprezentowany ten 7 największy rynek muzyczny na świecie. Z kolei Rumunia to kraj o znacznie mniejszym rynku muzycznym od Polski, lecz ze znacznie większymi sukcesami eksportowymi, w szczególności w dziedzinie muzyki popularnej.

Uczestnicy Music Export Conference będą mogli poznać mechanizmy rządzące największymi serwisami streamingowymi, wskazówki dotyczące wsparcia eksportu polskich twórców, a także wziąć udział w specjalnym panelu poświęconym pozycji kobiet na polskim rynku muzycznym.

Ponadto w ramach konferencji odbędą się warsztaty Music Export Poland, przygotowujące do udziału w zagranicznych targach muzycznych i misjach handlowych, a także prezentacja projektu Kayax, dofinansowanego z programu MKiDN „Rozwój Sektorów Kreatywnych” skierowanego do debiutantów: My Name Is New oraz projektu Moment – dedykowanego eksportowi polskiej muzyki elektronicznej.

Gośćmi Music Export Conference będą czołowi songwriterzy z Wielkiej Brytani, którzy mają na swoim koncie współpracę m.in. ze światowymi megagwiazdami – Kylie Minogue, Ellie Goulding, Aloe Blacc, czy Bobem Sinclarem.

Jak co roku odbędą się również wieczorne wydarzenia networkingowe - Showcase’y młodych, polskich twórców z potencjałem eksportowym. Podczas dwóch dni wystąpią XANAXX, Kasia Moś, Patryk Kumór, Lanberry, Agyness B. Marry, Oly i Milky Wishlake!

Koncerty odbędą się w klubie „Aurelio, Kucharze & Artyści” przy ul. Świętokrzyskiej 14 w Warszawie.

Tegoroczna edycja Music Export Conference będzie częścią organizowanych po raz pierwszy w Polsce Dni Kreatywności - wydarzenia poświęconego poszczególnym branżom sektorów kreatywnych oraz towarzyszących eventów partnerskich.

Więcej informacji nt. Konferencji na stronach: https://bit.ly/2N5rNf9 oraz https://www.facebook.com/MusicExportConference

Bezpłatna Rejestracja: https://bit.ly/2QaN3SG

Program: https://bit.ly/2CsSCbY