Sarah Chamberlain zapowiada Kongres 590, Apolo Ohno i Thomas J. Lee wśród panelistów

24.10.2018, 14:00aktualizacja: 24.10.2018, 14:00

Kongres 590 (1)
O przyszłości kryptowalut, ryzyku rozpoczęcia zimnej wojny handlowej na globalnej scenie oraz przywództwie kobiet w polityce i gospodarce porozmawiamy na Kongresie 590 z Sarą Chamberlain, Apolo Ohno i Thomasem J. Lee.

W ramach bloku programowego „Społeczeństwo” planowanych jest sześć paneli dyskusyjnych, wśród których jeden poświęcony będzie kobietom w biznesie, polityce i działalności publicznej. Mimo, że jesteśmy w okresie przechodzenia transformacji, badania przeprowadzone na całym świecie pokazują, że społeczeństwa są gotowe na zmianę sposobu myślenia i działania w oparciu o kobiece wartości. Już nie autorytarny styl komunikacji, emocjonalny dystans i dominacja są cechami lidera jakiego poszukują lokalne społeczności i firmy. Współczesny świat szuka przywództwa otwartego w dzieleniu się emocjami i uczuciami, który współpracuje w zespole, dba o relacje i elastycznie dopasowuje się do zmian. Udział w dyskusji potwierdziła Sarah Chamberlain - działaczka społeczna, przedsiębiorczyni, szefowa jednej z najważniejszych organizacji związanej z amerykańską Partią Republikańską w Kongresie - Republican Main Street Partnership.

Członkini Rady Dyrektorów Generalnych Wall Street Journal, współpracuje z Washington Post oraz U.S. News & World Report, uznana w 2017 roku przez Elle Magazine za jedną z najważniejszych 10 kobiet w całym Waszyngtonie. Dzięki jej wysiłkom Republican Main Street Partnership stał się w ciągu dwóch ostatnich dekad jednym z wiodących think tanków, skupiającym przeszło 80 kongresmenów, wpływowych naukowców i biznesmenów, przedstawicieli świata nauki oraz edukacji. Tworząc organizację Women2Women National Conversations Tour stała się jedną z najskuteczniejszych kobiet w USA działających na rzecz zwiększenia udziału kobiet w życiu publicznym. Dla uczestników Kongresu 590 będzie to doskonała okazja, by zainspirować się jej działaniami, a także zobaczyć jak kształtuje się sytuacja kobiet w najbardziej rozwiniętej gospodarce i demokracji świata.

"Czuję się zaszczycona, że mogę odwiedzić to piękne miasto [Rzeszów-Jasionkę] i dołączyć do czołowych polskich polityków, ekspertów ekonomicznych oraz liderów biznesu na Kongresie 590. Organizatorzy tego wydarzenia podjęli ogromny wysiłek, aby doprowadzić do spotkania znakomitych osobistości, które wspólnie poprowadzą debatę na temat perspektyw biznesowych i inwestycyjnych dla Polski. Na pewno będzie to niezapomniane doświadczenie, a jednocześnie wyjątkowa okazja, aby dołączyć do tego zacnego grona w Polsce i porozmawiać o palących kwestiach. Do zobaczenia" - zapowiada swoją obecność Sarah Chamberlain.

Apolo Ohno to na tyle nietuzinkowa postać, że swoim życiorysem mógłby obdzielić kilka osób. Jest najbardziej utytułowanym medalistą Zimowych Igrzysk Olimpijskich w Stanach Zjednoczonych. Ośmiokrotnie stawał na podium, odbierając krążki z różnych kruszców. Siedmiokrotnie był mistrzem świata. Jego dyscypliną było łyżwiarstwo szybkie. Po zakończeniu kariery sportowej skoncentrował się zarówno na działaniach społecznych, promując ideę Olimpiad Specjalnych, jak i biznesowych: rozwijał przedsięwzięcia z branży nieruchomości, marketingu i produkcji telewizyjnych, energii odnawialnej, technologii spożywczej, rzadkich surowców. Ostatnie lata to dzielenie czasu pomiędzy działalność w Komitecie Organizacyjnym na rzecz Letnich Igrzysk Olimpijskich w Los Angeles 2028 oraz inwestowanie w nowe technologie. Specjalizuje się zwłaszcza w obszarze giełdy wymiany kryptowalut, tzw. tokenizacji firm, czyli możliwości wpływu klienta na przedsiębiorstwo poprzez posiadanie tokenów zamiast tradycyjnych udziałów oraz w technologiach internetowych. Quantum Block Capital, HybridBlock, Alpha Treasury Management to najważniejsze firmy na rynku blockchain, które stworzył. Prowadzi działalność na globalną skalę, ma świetną orientację w trendach i specyfice rynków azjatyckich. Na Kongres 590 przyjedzie, by porozmawiać o przyszłości kryptowalut i wypieraniu przez nie tradycyjnego pieniądza.

Panel o kryptowalutach uświetni jeszcze jeden znamienity gość zza oceanu. Mowa o Thomasie J. Lee, współtwórcy i partnerze zarządzającym Fundstrat Global Advisors. Przez prawie dekadę był jednym z czołowych menadżerów J.P. Morgan Chase & Co. Uznawany w USA za jednego z najlepszych analityków zagadnień kapitałowych i rynkowych. Znawca rynku technologii komunikacyjnych w tym bezprzewodowych, dostrzega szanse, tam gdzie inni widzą zagrożenie. Przewidział wiele poważnych zmian i procesów w tym sektorze, opierając się na założeniu, że wyniki są bardziej zależne od kapitału, a nie od postrzegania inwestorów. W przeciwieństwie do części komentatorów i analityków postawił trafną diagnozę o ożywieniu rynku nieruchomości do 2016 roku po kryzysie lat 2008-2012. Jest członkiem CFA®, New York Society of Security Analysts (NYSSA) oraz Economic Club of New York. Od kilku lat skupia się na kryptowalutach i technologii blockchain. Jego zdaniem przypominają one to, czego świadkami byli ludzie żyjący w epoce rewolucji przemysłowej. Uważa, że mogą tak jak maszyna parowa czy piec stalowy zmienić świat, który znamy od dziesiątek lat.

Thomas J. Lee będzie także jednym z prelegentów dyskusji poświęconej potencjalnemu zagrożeniu wojną handlową pomiędzy USA i Chinami. W bloku programowym „Handel i eksport” uczestnicy zastanawiać się będą czy narastające konflikty celne pomiędzy USA a Chinami mogą zachwiać gospodarką największego eksportera i drugiego największego importera na świecie. Jakie przełożenie mogą mieć te zjawiska na polskie przedsiębiorstwa? Jak poradzi sobie z nimi sektor motoryzacyjny? Czy rację ma Polski Instytut Motoryzacyjny, twierdząc, że istnieje zagrożenie załamania się eksportu motoryzacyjnego z całej Unii Europejskiej w tym z Polski?

Kongres 590 to blisko 4 tys. uczestników, wśród których dominują przedsiębiorcy z sektora MŚP, ekonomiści, analitycy, politycy, samorządowcy, start-upowcy, przedstawiciele instytucji publicznych, świata nauki i mediów. To już jego trzecia edycja. Aby wziąć udział w wydarzeniu należy zarejestrować się przez formularz dostępny na stronie internetowej www.kongres590.pl.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 24.10.2018, 14:00