BANK POLSKA KASA OPIEKI SA (25/2018) Decyzja Komisji Nadzoru Finansowego w przedmiocie wyrażenia zgody na zakwalifikowanie obligacji podporządkowanych serii C Banku Pekao S.A. jako instrumentów w kapitale Tier II Banku

26.10.2018, 16:42aktualizacja: 26.10.2018, 16:42

Raport bieżący 25/2018

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 20/2018 z dnia 11 września 2018 r. oraz raportu bieżącego nr 22/2018 z dnia 4 października 2018 r., Bank Polska Kasa Opieki S.A. ("Bank") informuje, iż w dniu 26 października 2018 r. Bank otrzymał decyzję Komisji Nadzoru Finansowego w przedmiocie wyrażenia zgody na zakwalifikowanie przez Bank 400 (słownie: czterystu) sztuk obligacji podporządkowanych serii C, o łącznej wartości nominalnej 200.000.000 PLN (słownie: dwieście milionów złotych) ("Obligacje Serii C"), jako instrumentów w kapitale Tier II Banku, o których mowa w art. 63 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 575/2013 z dnia 26 czerwca 2013 r. w sprawie wymogów ostrożnościowych dla instytucji kredytowych i firm inwestycyjnych, zmieniającego rozporządzenie (UE) nr 648/2012, na warunkach określonych w dokumentach złożonych przez Bank w Urzędzie Komisji Nadzoru Finansowego, tj. m. in. w warunkach emisji Obligacji Serii C.

Jednocześnie z emisją Obligacji Serii C Bank przeprowadził emisję obligacji podporządkowanych serii B, o łącznej wartości nominalnej 550.000.000 PLN (słownie: pięćset pięćdziesiąt milionów złotych) ("Obligacje Serii B"). Wniosek Banku do Komisji Nadzoru Finansowego w przedmiocie wyrażenia zgody na zakwalifikowanie przez Bank Obligacji Serii B jako instrumentów w kapitale Tier II Banku jest w trakcie rozpatrywania.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacja poufna

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1