Polityka i społeczeństwo

MON: Szósty tydzień kampanii "Zostań Żołnierzem Rzeczypospolitej" (komunikat)

19.11.2018, 11:02aktualizacja: 19.11.2018, 11:02

- MON informuje:

Dziś rozpoczyna się kolejny, szósty tydzień kampanii rekrutacyjnej "Zostań Żołnierzem Rzeczypospolitej". W mobilnych punktach rekrutacyjnych o warunkach, które trzeba spełnić, aby wstąpić do armii, zaletach służby wojskowej, perspektywach rozwoju osobistego i zawodowego z żołnierzami i pracownikami Wojskowych Komend Uzupełnień będą mogli porozmawiać mieszkańcy miast w całej Polsce.

W tym tygodniu mobilne zespoły rekrutacyjne zostaną wystawione w każdym województwie. Żołnierzy będzie można spotkać między innymi w Oleszycach, Jaśle, Kolbuszowej, Leżajsku, Kraśniku, Poniatowej, Tomaszowie Lubelskim, Zielonej Górze, Lubsku, Łodzi, Krakowie, Gliwicach, Sosnowcu, Zakopanem, Tarnowie, Warszawie, Garwolinie, Opolu, Łapach, Zambrowie, Gdańsku, Sandomierzu, Braniewie, Mrągowie, Gołdapi, Śremie, Poznaniu, Trzebiatowie, Świdwinie i Legnicy.

Szczegółowy harmonogram spotkań z żołnierzami w mobilnych punktach rekrutacyjnych w poszczególnych miastach oraz informacje na temat kampanii dostępne są na stronie internetowej Ministerstwa Obrony Narodowej (www.mon.gov.pl) w zakładce ZOSTAŃ ŻOŁNIERZEM.

Każdy będzie miał okazję porozmawiać z żołnierzami o służbie wojskowej, miejscowej jednostce czy uczelniach wojskowych. Przygotowane przez zespoły ulotki i broszury pozwolą zapoznać się m.in. z drogami rekrutacji do wojska i perspektywami rozwoju. Żołnierze zawodowi i pracownicy wojska będą zachęcać, wspierać i doradzać, co zrobić, by nie przegapić ciekawej szansy, a zarazem podjąć odpowiedzialną i przemyślaną decyzję o swojej przyszłości.

# # #

Polskie wojsko powinno być liczniejsze, dlatego głównym celem kampanii "Zostań Żołnierzem Rzeczpospolitej" jest zachęcenie młodych ludzi, by planując swoją przyszłość, wzięli pod uwagę możliwość bycia żołnierzem zawodowym. O potrzebach polskich sił zbrojnych mówi się wiele, warto jednak zwrócić też uwagę na korzyści, jakie niesie służba wojskowa: stałość i pewność zatrudnienia, możliwość zdobycia wysokospecjalistycznych kwalifikacji oraz atrakcyjne perspektywy rozwoju zawodowego i osobistego.

kom/ agzi/ wus/

Data publikacji 19.11.2018, 11:02