Polityka i społeczeństwo

MSZ: W Dżakarcie o polsko-indonezyjskiej współpracy dwustronnej i Radzie Bezpieczeństwa ONZ (komunikat)

26.11.2018, 14:56aktualizacja: 26.11.2018, 14:56

- MSZ informuje:

- Indonezja to pierwszy kraj azjatycki, który?odwiedzam jako minister spraw zagranicznych. To jedno z najważniejszych państw ASEAN i ważny partner polityczny i gospodarczy dla naszego kraju – powiedział szef polskiej dyplomacji po spotkaniu z indonezyjską minister spraw zagranicznych Retno Marsudi w Dżakarcie.?To pierwsza od 21 lat wizyta polskiego szefa dyplomacji w Indonezji.

Istotnym elementem rozmów ze stroną indonezyjską były kwestie szeroko rozumianej współpracy dwustronnej, w tym współpraca polityczna, gospodarcza, wojskowa, kulturalno-edukacyjna, w zakresie badań i rozwoju oraz w obszarze turystyki.

Minister Jacek Czaputowicz podkreślił, że Indonezja jest ważnym partnerem handlowym Polski. Wyraził nadzieję na zwiększenie wymiany handlowej obu krajów w branży rolno-spożywczej.

- Chcielibyśmy otwarcia indonezyjskiego rynku na polskie produkty spożywcze takie jak jabłka czy produkty mięsne - powiedział minister Czaputowicz. – Polska ma wiele do zaoferowania nie tylko w tradycyjnych sektorach, takich jak energetyka i gospodarka morska, ale także w zaawansowanych, innowacyjnych i najnowocześniejszych rozwiązaniach technologicznych – kontynuował szef polskiego MSZ w rozmowie ze stroną indonezyjską. Podkreślił ponadto zwiększające się zainteresowanie polskich firm inwestycjami w tym kraju. – Nasza oferta obejmuje m.in. technologie górnicze, rozwiązania w zakresie elektromobilności dla transportu publicznego czy sprzętu medycznego – wskazał minister Czaputowicz. ?

Strony zwróciły uwagę na potencjał współpracy obu krajów w dziedzinie obronności. W ramach spotkania szefowie dyplomacji Polski i Indonezji rozmawiali także na temat współpracy wielostronnej, wymienili poglądy na aktualne problemy regionalne i globalne. Omówili m.in. kierunki współpracy w Radzie Bezpieczeństwa ONZ w 2019 r., kiedy oba państwa będą pełnić funkcję niestałych członków tego organu.

Minister Jacek Czaputowicz przypomniał też w trakcie wizyty, że Polska będzie w tym roku gościć w Katowicach uczestników COP24, gdzie licznie reprezentowana będzie także strona indonezyjska.

W trakcie wizyty szef polskiego MSZ zaznaczył, że zarówno Indonezję, jak i Polskę cechuje poszanowanie dla wartości, jakimi są wielokulturowość i tolerancja. Podkreślił znaczenie kontynuacji Polsko-Indonezyjskiego Dialogu Międzykulturowego i Międzyreligijnego jako ważnego filaru dwustronnej współpracy.

W poniedziałek w Dżakarcie szef polskiego MSZ spotkał się również z zastępcą sekretarza generalnego ASEAN Hoang Anh Tuanem. Szef polskiego MSZ zwrócił uwagę, że Azja Południowo-Wschodnia jest regionem o rosnącym znaczeniu dla Polski, która ma bardzo dobre relacje ze wszystkimi krajami ASEAN.?Podkreślił też, że nasz kraj docenia rolę, jaką to stowarzyszenie, będące główną platformą integracji w Azji, pełni w zapewnianiu stabilności i budowania architektury bezpieczeństwa w regionie. Rozmówcy omówili także możliwości rozwoju współpracy między UE a ASEAN. – Trzeba zacieśniać współpracę między UE a ASEAN w dziedzinie zwalczania terroryzmu, cyberbezpieczeństwa i bezpieczeństwa morskiego – zaznaczył szef polskiego MSZ. Minister Czaputowicz zwrócił też uwagę na potencjał współpracy gospodarczej pomiędzy UE a ASEAN, a także możliwości transferu wiedzy i technologii.

Dzień wcześniej - pierwszego dnia swojej wizyty w Indonezji - szef polskiej dyplomacji spotkał się z Hamengkubuwono X, sułtanem Yogyakarty i gubernatorem okręgu Yogyakarta. Rozmówcy omówili w szczególności kwestie możliwej współpracy kulturalno-naukowej, w tym wymian studenckich. – Yogyakarta może być także atrakcyjnym partnerem dla polskich samorządów, zwłaszcza w dziedzinie edukacji i kultury – ocenił minister Czaputowicz.

kom/ dma/ wus/

Data publikacji 26.11.2018, 14:56