MSZ: Szef polskiej dyplomacji otworzył Zagraniczne Biuro Handlowe PAIH w Dżakarcie (komunikat)

27.11.2018, 16:41aktualizacja: 27.11.2018, 16:41

- MSZ informuje:

Zagraniczne Biuro Handlowe PAIH w stolicy Indonezji, w którego otwarciu uczestniczył dzisiaj minister spraw zagranicznych Jacek Czaputowicz, będzie służyło zarówno polskim, jak i indonezyjskim przedsiębiorcom i zacieśnianiu relacji biznesowych między Polską a Indonezją.

- Polska jest 23. gospodarką świata. Od ponad dwudziestu lat obserwujemy nieprzerwany wzrost PKB [w naszym kraju], a ponadto jesteśmy w czołówce bezpośrednich inwestycji zagranicznych w Europie – podkreślił minister Jacek Czaputowicz podczas spotkania z polskimi i indonezyjskimi przedsiębiorcami, które miało miejsce przed uroczystością inaugurującą ZBH PAIH. - Jesteśmy pod wrażeniem skali projektów infrastrukturalnych wdrażanych i planowanych przez Dżakartę. Dostrzegamy tutaj szerokie możliwości [współpracy] – dodał. – Nasze firmy są gotowe dzielić się swoim doświadczeniem i know-how m.in. w zakresie projektów infrastrukturalnych, w przemyśle energetycznym, ochronie środowiska czy przemyśle żywieniowym - podkreślił minister.

Szef polskiego MSZ spotkał się również dzisiaj z ministrem do spraw religijnych Lukmanem Hakimem Saifuddinem.?Ministrowie rozmawiali o znaczeniu dialogu międzykulturowego i międzywyznaniowego opartego na zasadach tolerancji i wolności religijnej i zadeklarowali gotowość do kontynuacji Polsko-Indonezyjskiego Dialogu Międzykulturowego i Międzyreligijnego jako ważnego filaru dwustronnej współpracy.?Minister Czaputowicz ocenił, że Polska i Indonezja mają podobną tradycję poszanowania wolności religijnej i różnorodności kulturowej. - W Polsce wolność religijna to jedna z tych podstawowych - podkreślił szef polskiego MSZ. - Również Indonezja, z jej wielokulturowym społeczeństwem, może być przykładem dla innych. Oba kraje mogą dużo wnieść w toczącą się obecnie międzynarodową dyskusję nt. wolności?religijnej – dodał.

Podczas pobytu w Indonezji szef polskiej dyplomacji zainaugurował także we wtorek wystawę poświęconą polskim Tatarom, zatytułowaną "Tradycje i Współczesność Tatarów - Polskich Muzułmanów". - Tradycja współistnienia różnych religii i kultur jest głęboko zakorzeniona w polskiej historii i tożsamości - powiedział minister Czaputowicz podczas uroczystości. - Świętując odrodzenie państwa polskiego - stulecie odzyskania niepodległości - przypominamy o naszej historii i o naszych najlepszych tradycjach, w tym o naszym poszanowaniu do praw mniejszości oraz wolności wyznania. To właśnie Polska chciałaby pokazywać światu – zaakcentował minister Czaputowicz. Zwrócił też uwagę, że dzisiaj polska społeczność Tatarów kultywuje swoje dziedzictwo przy wsparciu polskich władz.

Wczoraj minister Jacek Czaputowicz spotkał się z indonezyjską minister spraw zagranicznych Retno Marsudi. Konsultacje polityczne poświęcone były współpracy dwustronnej, w tym politycznej, gospodarczej, wojskowej, kulturalno-edukacyjnej, w zakresie badań i rozwoju oraz w obszarze turystyki. Ministrowie omówili ponadto kierunki współpracy w Radzie Bezpieczeństwa ONZ w 2019 r., kiedy oba państwa będą pełnić funkcję niestałych członków tego organu.

W poniedziałek w Dżakarcie szef polskiego MSZ rozmawiał też z zastępcą sekretarza generalnego ASEAN Hoang Anh Tuanem m.in. na temat możliwości rozwoju współpracy między Unią Europejską a ASEAN. Dzień wcześniej spotkał się również z Hamengkubuwono X - sułtanem Yogyakarty i gubernatorem okręgu Yogyakarta, z którym omówił możliwości w zakresie współpracy kulturalno-naukowej, w tym wymian studenckich.

Była to pierwsza od 21 lat wizyta polskiego szefa dyplomacji w Indonezji.

kom/ nmk/ wus/

Data publikacji 27.11.2018, 16:41