Technologia 5G testowana na wiedeńskim jarmarku bożonarodzeniowym (Centrum Prasowe)

28.11.2018, 11:59aktualizacja: 28.11.2018, 11:59

wien-bereitet-sich-auf-5g © C. Jobst/ PID
Wraz z operatorami mobilnymi miasto Wiedeń uruchomiło projekt pilotażowy, w ramach którego plac wokół Ratusza ma być obsługiwany w sieci 5G. Ponieważ wiedeński Rathausplatz jest obecnie mocno uczęszczany, prowadzone są tam testy, w jaki sposób można zagwarantować dostawę sygnału na najwyższym poziomie w tych niezwykle trudnych warunkach technicznych.

Nowa technologia 5G jest obecnie testowana w austriackiej stolicy, Wiedniu, na Rathausplatz podczas trwającego tam tradycyjnego jarmarku bożonarodzeniowego. Zaletą nowej technologii jest to, że pomimo dużej liczby użytkowników, mogą oni szybciej łączyć się z internetem.

Test technologii mobilnej piątej generacji (5G) rozpoczął się 20 listopada 2018 r. przed Ratuszem w Wiedniu. Przestrzeń ta jest dobrym miejscem na pilotażowy projekt, ponieważ każdego roku w okresie przedświątecznym przyciąga tłumy. Osoby koncentrują się na małym obszarze i przesyłają ogromne ilości danych.

Zebrane doświadczenia będą wykorzystywane do budowy rzeczywistej sieci 5G. Obecnie sprawdzane jest na przykład, jak zapewnić wysoką jakość usług w tak trudnym środowisku i jakie wymagania infrastrukturalne muszą zostać spełnione. Operacja testowa to wspólny projekt miasta Wiedeń, A1 Telekom Austria, T-Mobile Austria i Hutchison Drei.

"Wiedeń powinien zostać cyfrową stolicą Europy. Ważne jest dla mnie, aby nie doprowadziło to do pogłębienia społecznych kontrastów, dlatego staramy się zaangażować wszystkich obywateli w proces digitalizacji. Podstawowym warunkiem jest jednak odpowiednia infrastruktura techniczna i dobra współpraca między miastem a dostawcami technologii”- powiedział burmistrz Wiednia, Michael Ludwig, podczas uruchomienia nowego systemu.

Infrastruktura ma być stopniowo i adekwatnie do potrzeb rozbudowywana, aby w pełni wykorzystać potencjał innowacyjny. Aby uzyskać bardzo wysoką szybkość transmisji danych, lampy uliczne zostaną wyposażone w technologię pre5G i połączone w sieć. Latarnie mogą być również wyposażone w technologię sensoryczną i mają olbrzymi potencjał dla przyszłych zastosowań technologii 5G.

Testowanie technologii 5G na jednym z najbardziej ruchliwych placów Wiednia docelowo ma trwać do trzeciego kwartału 2019 roku.

Źródło informacji: Eurocomm-PR

UWAGA: Za materiał opublikowany przez Centrum Prasowe PAP odpowiedzialność ponosi jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. (Centrum Prasowe)

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 28.11.2018, 11:59