QUMAK SA (95/2018) Otrzymanie wezwania do zapłaty kary umownej od Gminy Miasta Gdyni

07.12.2018, 20:40aktualizacja: 07.12.2018, 20:40

Raport bieżący 95/2018

Zarząd Qumak S.A. (dalej "Spółka" , "Qumak") informuje, że w dniu dzisiejszym otrzymał od Gminy Miasta Gdyni ("Zamawiający") wezwanie do zapłaty kary umownej w wysokości 3 448 271, 40 zł na podstawie umowy z dnia 20.02.2012 r., pn. "Zintegrowany System Zarządzania Ruchem TRISTAR". Zamawiający wskazał, że kara umowna nałożona została w związku z nieusunięciem przez Qumak S.A. w wyznaczonym terminie wad i usterek stwierdzonych po podpisaniu ostatecznego protokołu odbioru. Wezwanie do zapłaty nie zawiera szczegółowego uzasadnienia, ani noty księgowej dokumentującej nałożoną karę umowną.

Zamawiający poinformował jednocześnie, że w razie braku zapłaty kary umownej do dnia 12.12.2018 r. skorzysta z uprawnień przysługujących mu z tytułu udzielonej ubezpieczeniowej gwarancji należytego wykonania umowy.

Spółka w pierwszej kolejności będzie dążyć do wyjaśnienia przyczyn nałożenia kary na Qumak, a następnie przeanalizuje jej podstawy i zasadność naliczenia.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz