Prezydent Katowic: szczyt COP24 przedłużony co najmniej do soboty

14.12.2018, 11:03aktualizacja: 14.12.2018, 11:03

Trwający w Katowicach szczyt klimatyczny COP24, którego zakończenie pierwotnie planowano na piątek, przedłużono do soboty; niewykluczone, że obrady będą kontynuowane także w niedzielę – poinformował w piątek prezydent Katowic Marcin Krupa.

W porannej rozmowie na antenie Polskiego Radia Katowice prezydent potwierdził pojawiające się od kilku dni nieoficjalne informacje o tym, że w piątek nie uda się zakończyć szczytu, w którym uczestniczy – według danych miasta – ok. 21,5 tys. osób.

"Z góry wiedzieliśmy, że zawsze przy tego typu imprezach istnieje możliwość poślizgu, taki poślizg zaistniał w naszym przypadku. Już jest decyzja co do kwestii przedłużenia szczytu do soboty (…), o jeden dzień. Ale niewykluczone również, że delegaci będą obradowali aż do niedzieli – to są prawdopodobne scenariusze, choć do końca jeszcze tego nie wiemy" – powiedział Krupa.

Prezydent Katowic zapewnił, że miasto jest organizacyjnie przygotowane na przedłużenie szczytu. Ocenił, że COP24 zasłynął już z doskonałej organizacji. "Wszyscy delegaci - którzy tutaj przyjechali - mówią, że takiej organizacji jeszcze nie było na żadnym szczycie klimatycznym od roku 1997" – powiedział Krupa.

Krupa poinformował, że na szczyt klimatyczny w Katowicach zarejestrowało się ok. 33 tys. osób, a faktycznie identyfikatory wydano 21,5 tys. uczestników. Codziennie na COP24 dostarczanych jest ok. 5 tys. jabłek z polskich sadów; dotąd uczestnicy szczytu zjedli już ponad 70 tys. tych owoców.

Krupa potwierdził, że Katowice zabiegają o organizację Światowego Forum Miast w 2022 roku. Ocenił, że dobra organizacja COP24 daje Katowicom bardzo duże szanse na zorganizowanie także szczytu miejskiego. (PAP)

mab/ amac/

Data publikacji 14.12.2018, 11:03