BBI DEVELOPMENT SA (56/2018) Zaciągnięcie pożyczek przez spółkę celową realizującą projekt "Centrum Marszałkowska" w związku z przedwstępną umową sprzedaży w/w projektu.

14.12.2018, 21:47aktualizacja: 14.12.2018, 21:47

Raport bieżący 56/2018

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 52/2018 z dnia 22 listopada 2018 roku Zarząd BBI Development S.A. (dalej: "Emitent") informuje, że dziś otrzymał dokumenty z dnia 13 grudnia 2018 r. obejmujące pakiet umów pożyczek zawartych przez spółkę Realty 4 Management sp. z o.o. Juvenes Development 1 sp.k. ("JD1"), realizującą pośrednio projekt Centrum Marszałkowska (będącą 35% wspólnikiem spółki Zarządzanie Sezam sp. z o.o. Nowy Sezam sp.k. - "ZSNS"). Pożyczki zostały zawarte przez JD1 (jako pożyczkobiorcę) ze spółką z grupy Liebrecht & Wood (jako pożyczkodawcą) na łączną, maksymalną kwotę 12 mln EUR, z terminem spłaty do końca 2019 roku. Uruchomienie pożyczek nastąpi po ustanowieniu zabezpieczeń ich spłaty i spełnieniu warunków uruchomienia, w szczególności po uzyskaniu zgody banku finansującego (Bank Pekao S.A.) na transakcję sprzedaży, o której mowa w raporcie bieżącym z dnia 22 listopada 2018 roku oraz po zgodzie banku na ustanowienie zabezpieczeń spłaty pożyczki na udziałach w ZSNS posiadanych przez JD1. Zgodnie z warunkami wspomnianej transakcji, Strony dopuściły możliwość rozliczenia udzielonych JD1 pożyczek na poczet ceny sprzedaży, o której mowa w raporcie bieżącym nr 52/2018 z dnia 22 listopada 2018 roku.

Wspomniana w niniejszym raporcie transakcja w połączeniu z przedwstępną umową sprzedaży, o której mowa w raporcie z dnia 22 listopada br., pozytywnie wpłynie na płynność Grupy Kapitałowej Emitenta.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz