MENNICA POLSKA SA (1/2019) Informacja o szacunkowym, istotnym wpływie wyceny posiadanych aktywów Emitenta na sprawozdania finansowe Emitenta

02.01.2019, 18:38aktualizacja: 02.01.2019, 18:38

Raport bieżący 1/2019

Mennica Polska S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka" lub "Emitent") informuje, że w następstwie dokonania na koniec roku 2018 wyceny akcji spółki notowanej na GPW w Warszawie - Enea S.A. ("Enea") oznaczonych kodem ISIN: PLENEA000013 w ilości 4.663.514 sztuk ("Akcje"), w jednostkowym jak i skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym Emitenta za IV kwartał 2018 roku rozpoznany zostanie z tego tytułu zysk w kwocie 8.849.349,82 PLN (słownie: osiem milionów osiemset czterdzieści dziewięć tysięcy trzysta czterdzieści dziewięć i 82/100 złotych) - zawarty w przychodach finansowych pomniejszony - na linii podatku dochodowego - o odpowiednią rezerwę z tytułu odroczonego podatku dochodowego.

Kwota zysku wynika wyłącznie z wyceny bilansowej opartej na notowaniach GPW w Warszawie i stanowi różnicę pomiędzy wyceną na dzień bilansowy w kwocie 46.168.788,60 PLN (słownie: czterdzieści sześć milionów sto sześćdziesiąt osiem tysięcy siedemset osiemdziesiąt osiem i 60/100 złotych), a wartością nabycia Akcji wynoszącą 37.319.438,78 PLN (słownie: trzydzieści siedem milionów trzysta dziewiętnaście tysięcy czterysta trzydzieści osiem i 78/100 złotych).

Ostateczny wpływ inwestycji kapitałowej w Akcje na wyniki finansowe Emitenta zostanie ustalony w chwili zbycia Akcji i może być istotnie odmienny od aktualnie odzwierciedlonego wyniku w sprawozdaniach Emitenta.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz