ERGIS SA (3/2019) Wstępne wyniki finansowe za 2018 rok

06.02.2019, 19:42aktualizacja: 06.02.2019, 19:42

Raport bieżący 3/2019

Zarząd Ergis S.A. [Emitent] podaje do publicznej wiadomości wstępne skonsolidowane wyniki finansowe Grupy Ergis za 2018 roku [tys. PLN]:

2018 - wstępne 2017 dynamika

Przychody ze sprzedaży 776 144 749 558 3,5%

Zysk operacyjny 22 066 33 537 -34,2%

EBITDA 46 097 56 264 -18,1%

Zysk brutto 17 376 29 909 -41,9%

Zysk netto 14 049 20 858 -32,6%

Zadłużenie odsetkowe 148 084 163 183 -9,3%

W 2018 roku sprzedaż Grupy wzrosła o 3,5% w stosunku do roku poprzedniego. Podstawową przyczyną spadku wyników w 2018 roku są trudności Grupy na rynku twardych folii i laminatów do żywności. Pomimo nieznacznego wzrostu przychodów ze sprzedaży (o 2%), zysk EBITDA zrealizowany w tym biznesie był bliski zera, wobec prawie

9 mln w 2017 roku. W tym sektorze w 2018 roku Grupa nie była w stanie przenieść na klientów istotnego wzrostu cen surowców. Cena płatków PET w 2018 roku wzrosła o 20,7% (w 2017 wzrost ten wyniósł 11,1%), a cena PET virgin o 17,2% (w 2017 ceny wzrosły o 18,1%).

Niekorzystnie na wyniku finansowym odbiły się także problemy z uruchomieniem w Berlinie nowej linii do produkcji folii i laminatów PET. Do dziś linia ta nie osiągnęła planowanych parametrów i Spółka nie dokonała kontraktowego odbioru linii. Spółka oczekiwała, że linia ta zwiększy poziom realizowanego EBITDA w 2018 roku

o 4 mln PLN. Obecnie odbiór tej linii planowany jest na przełom I i II kwartału 2019 rok.

Grupa w pełni zrealizowała zamierzenia co do wysokości zysku EBITDA osiągniętego na sprzedaży taśm PET. Wyniki finansowe osiągnięte na sprzedaży folii miękkich PVC oraz drukowanych opakowań do żywności były zbliżone do oczekiwań i nieznacznie korzystniejsze niż w 2017. W 2018 roku nastąpił dalszy wzrost sprzedaży

i zysku folii stretch nanoErgis, przy lekkim spadku wyników realizowanych na standardowej folii stretch.

Wartości EBITDA i zysku w 2018 roku są także obciążone wzrostem kosztów wynagrodzeń w Grupie - o 6,9 mln zł w porównaniu z kosztami wynagrodzeń w 2017 r. (o 14,1 mln w porównaniu z 2016 r.).

Ostateczne wyniki zostaną przedstawione w zaplanowanej dacie publikacji jednostkowego i skonsolidowanego raportu rocznego czyli 18 kwietnia 2019 r.

Powodem publikacji niniejszego raportu jest fakt, że prezentowane wstępne wyniki stanowią informację poufną w rozumieniu rozporządzenia MAR. Do dnia publikacji sprawozdań finansowych za 2018 roku Emitent będzie monitorować wstępne wyniki.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz