Polityka i społeczeństwo

MON: 20 pikników na 20–lecie w NATO (komunikat)

25.02.2019, 10:35aktualizacja: 25.02.2019, 10:35

- Ministerstwo Obrony Narodowej informuje:

20 wojskowych pikników na 20–lecie Polski w NATO

Świętuj wspólnie z żołnierzami 20. rocznicę wstąpienia Polski do NATO. Już 9 marca 2019 r. o godz. 11.00, w 20 jednostkach wojskowych na terenie całego kraju rozpoczną się pikniki wojskowe pod hasłem "20 lat Polski w NATO". Będą one stanowić część oficjalnych obchodów organizowanych z okazji wstąpienia Polski do struktur Sojuszu Północnoatlantyckiego w 1999 r.

O godzinie 13.00 nastąpi ceremonialne podniesienie Flagi RP oraz NATO oraz zostaną odegrane hymny Polski oraz Sojuszu.

Serdecznie zachęcamy wszystkich chętnych do udziału w piknikach. Zorganizowane one zostaną w formie "otwartych koszar", dlatego każdy zainteresowany polską armią, służbą wojskową oraz historią naszej współpracy wojskowej w NATO, będzie mógł tego dnia swobodnie wejść na teren jednostek wojskowych.

Dla przybyłych gości przygotowaliśmy liczne atrakcje: pokazy wyszkolenia i musztry, prezentacje sprzętu i wyposażenia, koncerty orkiestr oraz spotkania z żołnierzami polskimi i armii sojuszniczych. Nie zabraknie również atrakcji dla dzieci oraz tradycyjnego, żołnierskiego poczęstunku.

Przyjdź i świętuj wstąpienie Polski do NATO razem z żołnierzami Wojska Polskiego! Będąc członkiem Sojuszu Północnoatlantyckiego od 20 lat jesteśmy dumni z przeszłości i ze spokojem patrzymy w przyszłość.

# # #

Wykaz jednostek wojskowych organizujących pikniki:

- Białystok (ul. Kawaleryjska 70) – 18. Pułk Rozpoznawczy- Bydgoszcz (ul. Powstańców Warszawy 2) – 1. Brygada Logistyczna - Bytom (ul. Oświęcimska 33) – 34. Śląski Dywizjon Rakietowy - Elbląg (ul. Królewiecka 169) – Pułk Wsparcia Dowodzenia Dowództwa Wielonarodowej Dywizji Północny-Wschód - Gdynia (ul. Rondo Bitwy pod Oliwą) – Komenda Portu Wojennego - Giżycko (Al. Wojska Polskiego 21) – 15. Brygada Zmechanizowana - Kielce (ul. Wojska Polskiego 300) – Centrum Przygotowań do Misji Zagranicznych - Kraków (ul. Wrocławska 21) – 6. Brygada Powietrznodesantowa - Lublin (ul. Herberta 49) – Batalion Dowodzenia Wielonarodowej Brygady - Mińsk Mazowiecki (ul. Wojska Polskiego 48) – 23. Baza Lotnictwa Taktycznego - Opole (ul. Domańskiego 68) – 10. Brygada Logistyczna - Poznań (ul. Wojska Polskiego 86/90) – Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych - Rzeszów (ul. Lwowska 5) – 15. Batalion Strzelców Podhalańskich - Skwierzyna (ul. 61 Brygady 1) – 35. Dywizjon Rakietowy OP - Słupsk (ul. Bohaterów Westerplatte 44) – 7. Brygada Obrony Wybrzeża - Szczecin (ul. Wojska Polskiego 250) – 12. Brygada Zmechanizowana - Tomaszów Mazowiecki (ul. Piłsudskiego 72) – 25. Brygada Kawalerii Powietrznej - Toruń (ul. Sobieskiego 36) – Centrum Szkolenia Artylerii i Uzbrojenia - Wrocław (ul. Obornicka 108) – Centrum Szkolenia Wojsk Inżynieryjnych i Chemicznych - Żagań (ul. Żarska 1) – 34. Brygada Kawalerii Pancernej

# # #

W ciągu 20 lat Polska pokonała długą drogę, stając się jednym z liderów Sojuszu Północnoatlantyckiego. Przez ten czas zmieniły się również Siły Zbrojne i sposób ich postrzegania przez społeczeństwo. Armię nie tylko uzawodowiono, ale również zmodernizowano i dostosowano do standardów NATO. Nasze Wojsko dysponuje potencjałem i zdolnościami znacznie przewyższającymi te z którymi zaczynaliśmy nasze starania o przyjęcie do Sojuszu. Stary sprzęt poradziecki zastąpiono nowoczesnymi rozwiązaniami na miarę możliwości i potrzeb dużego europejskiego państwa. Konsekwentnie wzmacniamy potencjał Sił Zbrojnych. Żołnierze to doskonale przygotowani profesjonaliści, świadomi swoich możliwości i roli jaką pełnią w służbie Ojczyźnie.

W lipcu 2016 roku w trakcie Szczytu NATO w Warszawie podjęto istotne dla bezpieczeństwa Polski i regionu postanowienia. Jednym z najważniejszych stał się fakt stacjonowania w Polsce wojsk sojuszniczych oraz rozmieszczenia struktur dowódczych NATO i USA na terytorium Polski.

Siły Zbrojne RP wnoszą wymierny wkład w inicjatywy NATO wzmocnionej Wysuniętej Obecności na wschodniej i południowej flance, czyli eFP (ang. enhanced Forward Presence) i dostosowanej Wysuniętej Obecności, czyli tFP (ang. tailored Forward Presence).

W inicjatywie eFP, Polska odgrywa szczególną rolę. Jest jednym z państw gospodarzy, jest również państwem delegującym swoje siły do jednej z grup, a także tworzy na swoim terytorium wielonarodowe dowództwo dywizyjne w Elblągu, które ma zadanie koordynowania działań wszystkich grup eFP.

kom/ dma/ mam/

Data publikacji 25.02.2019, 10:35