Rusza jubileuszowy XXV Międzynarodowy Festiwal Sztuk Przyjemnych i Nieprzyjemnych

13.02.2019, 14:23aktualizacja: 13.02.2019, 14:23

"Ułani", fot. Krzysztof Bieliński
Dnia 8 marca 2019 rusza jubileuszowy XXV Międzynarodowy Festiwal Sztuk Przyjemnych i Nieprzyjemnych - jeden z najstarszych festiwali teatru zawodowego w Polsce. Temat edycji to „Publiczność”.

„Chciałabym, aby temat stał się pretekstem do ważnych rozmów o miejscu odbiorców we współczesnym teatrze. Jaka jest obecnie rola widza w teatrze? Czy w ogóle pamiętamy o widzach? Czy schlebiamy publiczności czy unieważniamy ją? Czy traktujemy odbiorców jak partnerów? Czy w naszych działaniach nie gubimy czasami istoty teatru jako spotkania?” – pyta Ewa Pilawska, dyrektor artystyczny i twórca Festiwalu.

Na Festiwalu widzowie zobaczą m.in. „Alte Meister” w reżyserii Thoma Luza (Deutsches Theater w Berlinie), „Rok z życia codziennego w Europie Środkowo-Wschodniej” w reżyserii Moniki Strzępki (Narodowy Stary Teatr w Krakowie), „Ułanów” w reżyserii Piotra Cieplaka (Teatr Narodowy w Warszawie), „Pod presją” w reżyserii Mai Kleczewskiej (Teatr Śląski w Katowicach), „Trojanki” w reżyserii Jana Klaty (Teatr Wybrzeże w Gdańsku), „Popiół i diament – zagadka nieśmiertelności” w reżyserii Marcina Libera (Teatr Modrzejewskiej w Legnicy), „Hymn do miłości” w reżyserii Marty Górnickiej (Teatr Polski w Poznaniu) i „Instytut Goethego” w reżyserii Cezarego Tomaszewskiego (Teatr Dramatyczny w Wałbrzychu).

Teatr Powszechny w Łodzi, organizator Festiwalu, pokaże dwie prapremiery. Pierwszą z nich będzie „Ferragosto” w reżyserii Adama Orzechowskiego. Sztukę poświęconą Gustawowi Herlingowi-Grudzińskiemu dla Powszechnego napisał specjalnie Radosław Paczocha. Drugą prapremierą będzie „Wracaj” Przemysława Pilarskiego w reżyserii Anny Augustynowicz (koprodukcja z Teatrem Współczesnym w Szczecinie). Sztuka Pilarskiego otrzymała Gdyńską Nagrodę Dramaturgiczną 2018.

Podczas Festiwalu otwarta zostanie również wystawa „Teatr i jego widz”, odbędą się dwa panele dyskusyjne (pierwszy - poświęcony Herlingowi-Grudzińskiemu, drugi – tematowi przewodniemu, czyli publiczności). Odbędzie się również koncert Czerwonych Świń – zespołu stworzonego przez Monikę Strzępkę i Pawła Demirskiego.

Jak zawsze, w trakcie Festiwalu trwał będzie Plebiscyt Publiczności. Widzowie w tradycyjnym (na kartach do głosowania) oraz internetowym głosowaniu wybiorą Najlepszy Spektakl, Najlepszą Aktorkę oraz Najlepszego Aktora.

Sprzedaż biletów trwa. Szczegółowe informacje: https://powszechny.pl/pl/festiwal/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 13.02.2019, 14:23