EUROCASH SA (2/2019) Korekta raportu okresowego za 4 kwartał 2018 r.

04.03.2019, 00:30aktualizacja: 04.03.2019, 00:30

Raport bieżący z plikiem 2/2019

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd Eurocash S.A. ("Spółka") przekazuje do wiadomości korektę raportu kwartalnego za 4 kwartał 2018 roku, opublikowanego przez Spółkę w dniu 28 lutego 2019 roku. Korekta wynika ze zidentyfikowania w opublikowanym raporcie okresowym błędnej prezentacji rozliczenia z tytułu sprzedaży spółki zależnej PayUp Polska S.A. w jednostkowym oraz skonsolidowanym sprawozdaniu z przepływów pieniężnych.

W jednostkowym sprawozdaniu zmiana polegała na korekcie przepływów środków pieniężnych z działalności operacyjnej, w tym środki pieniężne z działalności operacyjnej przed uwzględnieniem zmian w kapitale obrotowym o kwotę -63 207 255 zł i prezentacji tej kwoty w przepływach środków pieniężnych z działalności inwestycyjnej w taki sposób, że wydatki na nabycie jednostek zależnych zostały powiększone o 22 397 745 zł, natomiast wpływy ze sprzedaży jednostek zależnych zostały powiększone o 85 605 000 zł.

W skonsolidowanym sprawozdaniu zmiana polegała na korekcie przepływów środków pieniężnych z działalności operacyjnej o kwotę -83 290 399 zł, w taki sposób że środki pieniężne z działalności operacyjnej przed uwzględnieniem zmian w kapitale obrotowym zostały pomniejszone o 63 223 111 zł poprzez zwiększenie wyniku na działalności inwestycyjnej o 11 550 944 zł i pomniejszenie wyniku ze sprzedaży akcji i udziałów - jednostki zależne o 74 774 054; oraz zmianę środków pieniężnych wygenerowanych z tytułu zmiany w kapitale obrotowym poprzez pomniejszenie zmiany stanu zobowiązań o 20 067 289 zł. Łączna kwota 83 290 399 zł, pomniejszająca przepływy środków pieniężnych z działalności operacyjnej, została zaprezentowana w przepływach środków pieniężnych z działalności inwestycyjnej poprzez zwiększenie wpływów z tytułu sprzedaży akcji i udziałów - jednostki zależne.

W obydwu sprawozdaniach zmiana nie miała wpływu na łączne przepływy pieniężne i ich ekwiwalenty w okresie od 01.01.2018 r. do 31.12.2018 r.

Szczegółowe sprawozdanie jednostkowe oraz skonsolidowane z przepływów pieniężnych przed i po zmianach zostały zaprezentowane w załączniku do niniejszego raportu bieżącego.

Zarząd Spółki dokona niezwłocznej korekty skonsolidowanego raportu kwartalnego za 4 kwartał 2018r. zamieszczając w nim prawidłowe dane, a skorygowany raport kwartalny zostanie podany do wiadomości publicznej w odrębnym komunikacie.

Szczegółowa podstawa prawna:

§ 15 ust. 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz