ZUE SA (6/2019) Wstępne wyniki finansowe za rok 2018.

08.03.2019, 08:42aktualizacja: 08.03.2019, 08:42

Raport bieżący 6/2019

Zarząd ZUE S.A. (Spółka, ZUE) informuje, iż w związku z zakończeniem w dniu 8 marca 2019 r. procesu agregacji danych finansowych realizowanego na potrzeby przygotowania skonsolidowanego sprawozdania finansowego Spółki oraz Grupy Kapitałowej ZUE za rok 2018, podjęta została decyzja o przekazaniu do publicznej wiadomości wstępnych wyników finansowych za ww. okres.

Wstępne wyniki finansowe ZUE za rok 2018:

- przychody ze sprzedaży: 763 757 tys. zł,

- wynik brutto ze sprzedaży: - 62 035 tys. zł,

- wynik netto: - 64 049 tys. zł.

Wstępne wyniki finansowe Grupy Kapitałowej ZUE za rok 2018:

- przychody ze sprzedaży: 832 725 tys. zł,

- wynik brutto ze sprzedaży: - 56 038 tys. zł,

- wynik netto: - 62 585 tys. zł.

Spółka informuje, iż stan środków pieniężnych do dyspozycji ZUE na koniec grudnia 2018 r wyniósł ok. 79 404 tys. zł.

Po przeprowadzeniu odbywającej się dwa razy w roku rewizji budżetów realizowanych kontraktów budowlanych (będących podstawą do sporządzania sprawozdań finansowych), Zarząd Spółki podjął decyzję o obniżeniu prognozowanych marż na części realizowanych dla PKP PLK S.A. kolejowych kontraktów budowlanych, a na kilku kontraktach o obniżeniu prognozowanych marż poniżej zera. Dotyczy to kontraktów pozyskanych głównie w latach 2016 i 2017. Przyczynkiem dla powyższego jest przede wszystkim wystąpienie niezależnych od Spółki przeszkód kontraktowych, uniemożliwiających realizację tychże kontraktów zgodnie z pierwotnymi założeniami, jakie zostały przyjęte na etapie ofertowania na podstawie udostępnionej wykonawcom dokumentacji przetargowej. W oparciu o powyższe założenia Spółka opracowała harmonogramy rzeczowo-finansowe, na podstawie których zawarła umowy ramowe na dostawy kluczowych materiałów budowlanych, zabezpieczyła mobilizację kadry i sprzętu, zgromadziła oferty podwykonawców i usługodawców, jak również przygotowała środki finansowe niezbędne do sfinansowania procesu inwestycyjnego.

Przeszkody kontraktowe (takie jak m.in. nieuregulowany stan prawny działek, opóźnienia procedur administracyjnych, braki w dostępności frontów robót, odmienne od zakładanych w SIWZ warunki fizyczne, w tym dotyczące dokumentacji geodezyjnej i stanu obiektów, wyniki specjalistycznych ekspertyz, zmiany w obowiązujących przepisach prawa, oczekiwania artykułowane przez społeczności lokalne) są niezależne od wykonawcy, a częstokroć również od zamawiającego. Tym niemniej ryzyko ich wystąpienia obciąża zamawiającego, uprawniając wykonawcę do zgłaszania roszczeń o dodatkową płatność. Ewaluacja wpływu przeszkód kontraktowych na ścieżkę krytyczną realizowanych projektów wymusza znaczące modyfikacje harmonogramów rzeczowo-finansowych, w celu dostosowania ich do zmienionych w stosunku do założeń przetargowych i zakładanych w pierwszych fazach realizacji procesu inwestycyjnego uwarunkowań. Na powyższe nałożył się nieprzewidywalny na etapie składania ofert przetargowych, radykalny, a dotykający całą branżę, wzrost kosztów realizacji kontraktów budowlanych, w tym kosztów robocizny, materiałów budowlanych, prac podwykonawczych oraz usług logistycznych. W szczególności przesunięcia w czasie planowanych etapów inwestycji oraz fazowań robót, przy równoczesnej presji na dotrzymanie ich terminów końcowych, powodują niekorzystną kumulację robót na kilku zadaniach, a co za tym idzie konieczność większej mobilizacji zasobów, co w połączeniu ze skokowym wzrostem kosztów w branży budowlanej, znalazło odbicie w prognozowanych marżach. Spółka częściowo zabezpieczyła się przed radykalnym wzrostem cen materiałów budowlanych poprzez zawarcie na początku 2017 roku szeregu umów ramowych na dostawy materiałów strategicznych z ich producentami. Tym niemniej na pozostałe wzrosty kosztów w branży budowlanej, w szczególności kosztów robocizny, nie ma wpływu i ponosi ich skutki.

Podpisane przez Spółkę umowy, jak i obowiązujące przepisy prawa, obejmują postanowienia umożliwiające zmianę należnego wykonawcy wynagrodzenia w sytuacji wystąpienia określonych, niezależnych od wykonawcy ryzyk. Mając to na uwadze, Spółka konsekwentnie składa i popiera roszczenia kontraktowe, obejmujące w szczególności żądanie zwiększenia należnego wykonawcy wynagrodzenia na zasadach określonych w zawartych z zamawiającym umowach i obowiązujących przepisach prawa. Spółka zainicjowała odpowiednie procedury i prowadzi dialog z umocowanymi kontraktowo przedstawicielami zamawiającego w odniesieniu do kluczowych zadań inwestycyjnych. Czasochłonność trwających procedur jest jednym z czynników, które złożyły się na prezentowane wyniki roczne - składane przez Spółkę, zasadne roszczenia kontraktowe, z uwagi na zainicjowane, ale wciąż trwające rozpatrywanie procedur zmian, nie są bowiem uwzględniane w prezentowanych wynikach rocznych.

Spółka zakłada kontynuację i ukończenie realizowanych zadań inwestycyjnych zgodnie z zawartymi umowami, z uwzględnieniem, tam gdzie to zasadne, ich zmiany obejmującej w szczególności zwiększenie wynagrodzenia. Spółka będzie kontynuowała rozmowy z zamawiającym w celu adekwatnego, zgodnego z prawem i zawartymi umowami, uwzględnienia zgłaszanych roszczeń kontraktowych.

W 2018 roku Spółka w ogóle nie korzystała z dostępnych linii kredytowych, finansując swoją działalność operacyjną w całości ze środków własnych.

Obydwie spółki zależne w Grupie Kapitałowej ZUE w 2018 roku wypracowały dodatnie wyniki finansowe.

Spółka informuje, iż na moment publikacji niniejszego raportu bieżącego, spółki z Grupy Kapitałowej ZUE posiadają portfel zamówień o wartości ok. 2 mld zł. Spółka oczekuje również na rozstrzygnięcia przetargów o wartości ok. 650 mln zł. ZUE kontynuuje rozbudowę portfela zamówień w sposób selektywny z uwzględnieniem ryzyk branżowych, korzyści logistycznych i zwiększając udział w portfelu kontraktów miejskich.

ZUE informuje, iż szczegółowe informacje o posiadanym portfelu zamówień oraz ostateczne wyniki finansowe zostaną przekazane w raportach Spółki oraz Grupy Kapitałowej ZUE za 2018 rok.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz