ELEKTROBUDOWA SA (15/2019) Złożenie apelacji od wyroku sądu I instancji w sporze sądowym z Fińskim Związkiem Zawodowym

08.03.2019, 18:38aktualizacja: 08.03.2019, 18:38

Raport bieżący 15/2019

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 50/2018 z dnia 17 grudnia 2018 r. w sprawie wyroku sądu

I instancji w sporze sądowym z Fińskim Związkiem Zawodowym Pracowników Branży Elektrycznej ("Wyrok") Zarząd ELEKTROBUDOWA SA ("Spółka") informuje, że została złożona w wymagalnym terminie apelacja od Wyroku.

Spór dotyczy roszczeń dochodzonych przez Związek Zawodowy wynikających z umów o pracę pracowników delegowanych przez Spółkę do realizacji prac przy projekcie budowy elektrowni atomowej OLKILUOTO 3 w Finlandii. W apelacji Spółka kwestionuje Wyrok co do zasady, jak również co do wysokości. Podniesiono szereg zarzutów materialnych i procesowych. Częścią apelacji jest wniosek do sądu o skierowanie do Trybunału Sprawiedliwości wniosku o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym w przedmiocie wykładni przepisów prawa Unii Europejskiego w zakresie powszechności obowiązywania fińskich układów zbiorowych oraz ich jasności i przejrzystości. Wyrok w ocenie Spółki narusza zasady prawa europejskiego, a także podstawowe zasady porządku prawnego w Polsce i z tych względów Spółka podjęła decyzje o zaskarżeniu Wyroku.

Orientacyjny czas trwania procedury przed sądem apelacyjnym to 1-1,5 roku, a w przypadku skierowania pytania prejudycjalnego do Trybunału Sprawiedliwości procedura wydłuży się do ok. 3-4 lat.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz