STALPROFIL SA (12/2019) Zawarcie umowy kredytu inwestycyjnego z mBank S.A.

19.03.2019, 16:08aktualizacja: 19.03.2019, 16:08

Raport bieżący 12/2019

Zarząd Stalprofil S.A. informuje, iż w dniu 19.03.2019r. Spółka (Kredytobiorca) zawarła z mBank S.A. z siedzibą w Warszawie, Oddział Korporacyjny w Katowicach (Bank) umowę kredytu inwestycyjnego w wysokości 17.462.048 PLN z przeznaczeniem na częściowe sfinansowanie inwestycji pn. ,,Budowa magazynu wysokiego składowania na terenie Składu Handlowego A w Katowicach".

Realizowana przez STALPROFIL S.A. na Składzie Handlowym w Katowicach budowa zautomatyzowanego magazynu wysokiego składowania jest kolejnym działaniem prorozwojowym w obsługiwanym przez Spółkę segmencie stalowym. Inwestycja ta wpisuje się w najnowsze trendy w branży dystrybucji stali i pozwoli na znaczną automatyzację obsługi klientów Spółki w zakresie handlu wyrobami hutniczymi, a także poszerzenie oferty asortymentowej.

Warunki finansowe, na których Spółka korzysta z przyznanego kredytu inwestycyjnego nie odbiegają od powszechnie stosowanych dla tego rodzaju umów. Oprocentowanie kredytu oparte jest na stawce WIBOR 1M + marża banku. Spłata kredytu nastąpi w równych ratach kwartalnych począwszy od marca 2021r. do czerwca 2028r.

Podstawowe zabezpieczenie kredytu inwestycyjnego udzielonego przez Bank stanowią:

1. hipoteka umowna na będącej w użytkowaniu wieczystym Kredytobiorcy nieruchomości gruntowej, położonej w Dąbrowie Górniczej, m. Dąbrowa Górnicza, przy ulicy Roździeńskiego numer 11A, stanowiącej działkę numer 89 z obrębu 0003 Dąbrowa Górnicza, oraz na nieruchomości budynkowej będącej własnością Kredytobiorcy posadowionej na tym gruncie, stanowiącej odrębną nieruchomość, do kwoty 125% udzielonego kredytu inwestycyjnego;

2. oświadczenie o poddaniu się egzekucji zgodnie z art. 777 kc.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz