GETIN HOLDING SA (13/2019) Informacja na temat sprawozdania finansowego spółki zależnej

27.03.2019, 17:16aktualizacja: 27.03.2019, 17:16

Raport bieżący 13/2019

Getin Holding S.A. (dalej: Emitent), w związku z planowaną publikacją sprawozdania finansowego przez Idea Bank S.A. z siedzibą we Lwowie, Ukraina (dalej: Idea Bank Ukraina) za rok 2018, podaje do publicznej wiadomości następujące informacje ze sprawozdania finansowego Idea Bank Ukraina za rok 2018 zgodnie z Międzynarodowymi Standardami Sprawozdawczości Finansowej. Idea Bank Ukraina jest spółką zależną od Emitenta, w której Emitent posiada 100% kapitału statutowego, stanowiącego 100% głosów w Idea Bank Ukraina.

Wybrane dane finansowe za rok 2018:

- wynik z tytułu odsetek: 1 113 316 tys. UAH (148 080 tys. PLN);

- wynik z tytułu prowizji i opłat: 129 280 tys. UAH (17 195 tys. PLN);

- zysk netto: 335 984 tys. UAH (44 689 tys. PLN);

- należności od klientów: 3 364 473 tys. UAH (456 559 tys. PLN);

- suma bilansowa: 4 269 676 tys. UAH (579 395 tys. PLN).

Idea Bank Ukraina w drodze decyzji jedynego akcjonariusza podjętej w dniu 27 marca 2019 r. postanowił o wypłacie na rzecz Emitenta dywidendy z zysku wypracowanego w 2018 r. w wysokości: 169 609 364,94 UAH (równowartość 23 864 037,65 PLN według średniego kursu NBP z dnia 27 marca 2019 r.).

Powyższa informacja zostaje przekazana przez Emitenta, mając na uwadze zapewnienie równego dostępu do informacji o Emitencie przez wszystkich inwestorów zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku - informacje poufne.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz