Łódź pierwszym w Polsce miastem otwartym na autyzm

01.04.2019, 16:24aktualizacja: 01.04.2019, 16:24

Łódź pierwszy polskim miastem otwartym na autyzm
W Polsce jest 400 tys. osób ze spektrum autyzmu. Łódź jako pierwsze miasto w Polsce otwiera się na ich potrzeby i w ramach kampanii „Polska na niebiesko” organizowanej przez Fundację JiM, wprowadza zmiany, które ułatwią osobom z autyzmem codzienne funkcjonowanie.

Aż 70% osób z autyzmem przyznaje, że wyjście z domu jest dla nich stresujące. Brak odpowiednich przystosowań oraz zrozumienia ze strony społeczeństwa sprawia, że są pozostawieni bez wsparcia. Ponad połowa deklaruje, że przez stres rezygnuje z wychodzenia z domu i uczestniczenia w życiu publicznym. Dlatego Fundacja JiM organizuje kampanię „Polska na niebiesko”, która w tym roku odbywa się pod hasłem „Autyzm. Wystarczy zrozumieć”.

W kampanii uczestniczą tysiące Polaków oraz kilkadziesiąt instytucji i firm, które zmieniają się dla osób z autyzmem.

2 kwietnia do kampanii przyłącza się Urząd Miasta Łodzi, który ogłasza, że będzie pierwszym miastem w Polsce przyjaznym osobom z autyzmem.

Pracownicy łódzkiego magistratu zostaną przeszkoleni przez specjalistów z Fundacji, aby zrozumieć z jakimi trudnościami borykają się na co dzień osoby z autyzmem i jak skutecznie pomagać im w załatwieniu spraw urzędowych. Dodatkowo, w urzędach pojawią się specjalne materiały poświęcone wspieraniu osób z ASD (ang. Autistic Spectrum Disorder). Zrozumienie potrzeb osób z autyzmem jest kluczowe dla dalszych zmian. Bo szkolenia to dopiero początek działań.

Zmieniają się również najważniejsze łódzkie instytucje. Centrum Nauki i Techniki EC1 wprowadziło specjalne udogodnienia dla osób z autyzmem. Dla zwiedzających zostanie przygotowana mapa, na której zaznaczone będą punkty, z wyszczególnieniem eksponatów i miejsc z silnymi bodźcami świetlnymi lub dźwiękowym. W kilku miejscach w centrum będą tablice z podstawowymi piktogramami, dla dzieci, które komunikują się w sposób alternatywny. Powstanie również miejsce do wyciszenia, aby osoby z autyzmem mogły odpocząć od nadmiaru bodźców. Wprowadzone zmiany sprawią, że dzieci i osoby z autyzmem będą mogły w pełni korzystać z przestrzeni EC1 i uczestniczyć w kulturalnym życiu miasta.

Wprowadzenie zmian jest ważne, jednak równie ważne jest dostrzeganie problemu i budowanie świadomości wśród społeczeństwa. „Zrozumienie i akceptacja społeczna to dla osób z autyzmem i ich rodzin rzecz absolutnie najważniejsza - mówi Tomasz Michałowicz, prezes Fundacji JiM. - Takie działania pomagają, ale też budują świadomość autyzmu i akceptację dla osób ze spektrum” dodaje.

Jak zawsze podczas kampanii „Polska na niebiesko” na niebiesko świecą znane obiekty m.in. stadion PGE Narodowy i Śląski, Centrum Nauki Kopernik w Warszawie, łódzka Manufaktury, Spodek, Filharmonia im. Karłowicza w Szczecinie po to, by symbolicznie apelować o zrozumienie dla osób z autyzmem. Do akcji dołącza również DoubleTree by Hilton oraz Monnari.

Wg danych Światowej Organizacji zdrowia autyzm diagnozuje się u 1 osoby na 100, a w Polsce jest ich blisko 400 tysięcy. Autyzm mają nie tylko dzieci, ale również osoby dorosłe. Bezpośrednio wpływa na życie całych rodzin. Głównym problemem osób z autyzmem są trudności komunikacyjne, ale również brak akceptacji i odpowiedniego wsparcia systemowego.

Fundacja JiM - jest największą w Polsce fundacją niosącą pomoc dzieciom z autyzmem. Fundacja walczy o lepszy świat dla nich, wpływając na rozwiązania prawne. Opiekuje się bezpośrednio ponad 7 000 dzieci z całej Polski, zapewniając i finansując niezbędną terapię oraz wspierając rodziców poprzez wiedzę szkolenia i pomoc prawną. Co roku, lekarze z Kliniki JiM diagnozują bezpłatnie kilkaset maluchów. Ponadto Fundacja prowadzi przedszkole i szkoły dla dzieci z autyzmem oraz wspiera osoby dorosłe.

KONTAKT:

Fundacja JiM