Polityka i społeczeństwo

MEN: Drugi dzień egzaminu gimnazjalnego dla ponad 350 tys. uczniów za nami! (komunikat)

11.04.2019, 19:42aktualizacja: 11.04.2019, 19:42

- MEN informuje:

Dziś, 11 kwietnia br., odbyła się druga część egzaminu gimnazjalnego. Uczniowie III klasy gimnazjum rozwiązywali zadania z matematyki oraz przedmiotów przyrodniczych. Egzamin przebiegał bez zakłóceń i został przeprowadzony we wszystkich szkołach. Składy zespołów nadzorujących egzaminy były uzupełnione przez osoby z kwalifikacjami pedagogicznymi. W bazach kuratorów oświaty jest ich już ponad 9 tys. W województwie mazowieckim i śląskim liczba ta przekroczyła 1 tys.

– W czwartek rano wszystkie szkoły przystąpiły do egzaminów – poinformowała dziś minister Anna Zalewska. Szefowa MEN zaznaczyła, że egzaminy rozpoczęły się we wszystkich szkołach, również w tych, w których dzień wcześniej pojawiły się problemy. – Bardzo dziękujemy dyrektorom, kuratorom i wojewodom za zorganizowanie pracy. Dziękujemy za pomoc przy egzaminach – dodała.

Egzamin rozpoczął się o godz. 9.00. Podczas pierwszej części uczniowie rozwiązywali zdania z przedmiotów przyrodniczych: biologii, chemii, fizyki i geografii. W drugiej części egzaminu, która rozpoczęła się o godz. 11.00, gimnazjaliści zmierzyli się z matematyką.

Po zakończeniu egzaminu dyrektor CKE Marcin Smolik poinformował, że egzamin przebiegł bez zakłóceń: – Nie mamy żadnych sygnałów, żeby gdzieś coś niepokojącego się wydarzyło, tak, że można powiedzieć, że przebiegł spokojnie mimo całej sytuacji.

W piątek ostatni dzień tegorocznego egzaminu gimnazjalnego. Ponad 350 tys. uczniów z całej Polski przystąpi do sprawdzianu z języka obcego nowożytnego.

Powodzenia!

kom/ mgost/ wus/