Wiceminister Tobiszowski: nadwyżka węgla na rynku rzędu 6 mln ton

18.04.2019, 17:24aktualizacja: 18.04.2019, 17:24

Spowodowana wzmożonym importem węgla nadwyżka tego surowca na krajowym rynku sięga ok. 6 mln ton - ocenia wiceminister energii Grzegorz Tobiszowski. Rosnące zwały węgla wynikają też z nieodbierania przez energetykę całości zakontraktowanego surowca.

W ub. roku do Polski sprowadzono rekordową ilość 19,7 mln ton węgla, głównie z Rosji. Podczas czwartkowego spotkania z dziennikarzami w Katowicach wiceminister ocenił, że wzmożony import poskutkował nadwyżką węgla na rynku i kłopotami ze składowaniem takiej ilości surowca. Zdaniem Tobiszowskiego, w tym roku import powinien być znacząco mniejszy niż w 2018 r.

"Mamy na rynku zdecydowanie za dużo węgla - moim zdaniem jest to ok. 6 mln ton za dużo" - powiedział wiceszef resortu energii, przyznając, że powoduje to presję na cenę węgla, przede wszystkim w segmencie tzw. węgla grubego (o wysokiej kaloryczności i wyższych cenach - PAP) oraz węgla typu groszek.

"To jest dużym wyzwaniem, głównie dla Polskiej Grupy Górniczej, ale także dla spółki Węglokoks Kraj" - ocenił Tobiszowski. Jak mówił, choć w portfelu PGG tego typu węgiel stanowi jedynie 6-7 proc., w ujęciu finansowym oznacza to kilkaset milionów zł przychodów z rynku ciepłowniczego oraz rynku odbiorców indywidualnych, gdzie polski węgiel szczególnie konkuruje z importowanym.

"Grozi nam rzeczywiście drastyczne obniżenie ceny. Natomiast na pewno nie będzie to dotyczyło wprost węgla energetycznego (zakontraktowanego przez polską energetykę - PAP), bo tutaj PGG zbudowało swoje bezpieczeństwo poprzez wieloletnie umowy z odbiorcami" - wyjaśnił Tobiszowski.

Wiceminister przyznał, że obecnie przy kopalniach PGG znajduje się ok. 800 tys. ton węgla, zapłaconego już przez firmy energetyczne, ale nieodebranego. (PAP)

mab/ je/

Data publikacji 18.04.2019, 17:24