MOSTOSTAL ZABRZE SA (18/2019) Zawarcie umowy z BASF Polska Sp. z o.o. na dodatkowe prace w ramach projektu rozbudowy fabryki katalizatorów w Środzie Śląskiej

24.04.2019, 18:50aktualizacja: 24.04.2019, 18:50

Raport bieżący 18/2019

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 9/2018 z dnia 21 lutego 2018 r. oraz nr 12/2019 z dnia 7 marca 2019 r. dotyczących wykonania przez MOSTOSTAL ZABRZE S.A. (Emitent, Spółka) instalacji procesowej dla produkcji katalizatorów w ramach projektu rozbudowy fabryki katalizatorów BASF Polska Sp. z o.o. (Zamawiający) w Środzie Śląskiej (Projekt), Zarząd Emitenta informuje, że w dniu 23 kwietnia 2019 r. do Spółki wpłynęła obustronnie podpisana umowa ramowa na wykonanie przez MOSTOSTAL ZABRZE Realizacje Przemysłowe S.A. - spółka zależna Emitenta (MZRP) dodatkowych prac dotyczących Projektu (Umowa ramowa).

Zgodnie z Umową ramową Zamawiający może zlecać MZRP wykonanie prac dodatkowych w zakresie modernizacji instalacji procesowej. Prace zlecane w ramach Umowy ramowej będą realizowane w terminie do 31 sierpnia 2019 r. Wartość wynagrodzenia należnego MZRP będzie zależna od zakresu rzeczywiście zleconych prac, przy czym zgodnie z Umową ramową nie przekroczy 6 mln zł netto.

Umowa ramowa zawiera zapisy dotyczące kar umownych m.in. w przypadku opóźnień w realizacji prac przez MZRP. Całkowita kara umowna z tego tytułu nie może przekroczyć 10% wartości zleconych prac w odniesieniu do głównego zakresu prac objętego Umową ramową. Zamawiający jest uprawniony do dochodzenia dodatkowego odszkodowania, jeżeli poniesione przez niego szkody przekroczą kwotę kary umownej. Ogólna łączna odpowiedzialność MZRP w ramach Umowy ramowej nie może przekroczyć ceny kontraktowej.

W związku z zawarciem Umowy ramowej wartość prac realizowanych przez Grupę Kapitałową Emitenta w ramach Projektu może maksymalnie wynieść 98,9 mln zł. Jednocześnie Emitent wskazuje, że prace objęte umową i aneksami, o których mowa m.in. w raportach bieżących nr 9/2018 i 12/2019 zostały zrealizowane przez Emitenta zgodnie z ustalonym terminem.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz