REDAN SA (16/2019) Zmiana terminu publikacji skonsolidowanego raportu rocznego za 2018 r. oraz podstawowe informacje o wynikach skonsolidowanych Grupy Redan osiągniętych w roku 2018

30.04.2019, 09:32aktualizacja: 30.04.2019, 09:32

Raport bieżący z plikiem 16/2019

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Zarząd REDAN SA ("Redan", "Emitent") niniejszym dokonuje zmiany terminu publikacji skonsolidowanego raportu rocznego za 2018 r., podanego w raporcie bieżącym nr 12/2019 z dnia 18 kwietnia 2019 r.

Termin publikacji raportu wyznaczony był na 30 kwietnia 2019 r.

Nowy termin publikacji skonsolidowanego raportu rocznego został wyznaczony na 14 maja 2019 r.

Pozostałe terminy i informacje wskazane w raporcie bieżącym nr 3/2019 (pierwotnym raporcie wyznaczającym daty publikacji raportów okresowych w 2019 r.) oraz w raporcie 12/2019 nie ulegają zmianie.

Równocześnie Emitent informuje, że w dniu 30 kwietnia 2019 r., zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami opublikuje jednostkowy raport roczny Redan SA za 2018 r.

Zmiana terminu publikacji skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej Redan wynika z nieotrzymania skonsolidowanego sprawozdania TXM SA - spółki zależnej Emitenta ("TXM", Spółka").

W dniu 30 kwietnia 2019 r. TXM opublikował raport bieżący nr 22/2019 w którym wskazał między innymi:

"Zmiana terminu publikacji jednostkowego i skonsolidowanego raportu rocznego za 2018 r. wynika z faktu, iż na dzień sporządzenia niniejszego raportu występuje niepewność, czy sprawozdanie TXM SA, a tym samym także Grupy Kapitałowej TXM, powinno być sporządzone zgodnie z zasadą kontynuacji działalności. Niepewność ta wynika przede wszystkim z faktu, że do dnia publikacji niniejszego raportu nie został rozpoznany wniosek Spółki [TXM] o otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego w formie przyspieszonego postepowania układowego złożony w dniu 3 kwietnia 2018 r., o którym Spółka [TXM] informowała w raporcie bieżącym nr 14/2019 opublikowanym w dniu 4 kwietnia 2019 r.

Celem postępowania restrukturyzacyjnego jest uniknięcie ogłoszenia upadłości dłużnika przez umożliwienie mu restrukturyzacji w drodze zawarcia układu z wierzycielami, a zatem w naturalny sposób opiera się na założeniu kontynuacji jego działalności.

Zarząd Spółki [TXM], na bazie posiadanych w chwili obecnej informacji uważa, że sprawozdania Spółki [TXM] powinny być sporządzone z zachowaniem zasady kontynuacji działalności. Jednakże Zarząd [TXM] zapoznał się także z komentarzem biegłego rewidenta badającego sprawozdania Spółki [TXM], który wskazuje na dużą wątpliwość w tym zakresie, gdyż otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego stanowi kluczowy czynnik oraz warunek konieczny do rzetelnej oceny zdolności Spółki [TXM] do kontynuowania działalności. W związku z tym Zarząd Spółki [TXM], z ostrożności postanowił opóźnić publikację sprawozdania do czasu spodziewanego rozpatrzenia przez sąd wniosku o otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego.

Termin rozpatrzenia wniosku o otwarcie przyspieszonego postepowania układowego wynosi - zgodnie z ustawą - 7 dni, natomiast w przypadku Spółki [TXM] upłynęło już 26 dni i do chwili obecnej postępowanie nie zostało otwarte. Zgodnie z informacjami Spółki wniosek przeszedł kontrolę formalną, nie posiada braków w tym zakresie i obecnie jest rozpoznawany przez Sąd. Zarząd [TXM] spodziewa się, że jego rozpoznanie nastąpi do połowy maja br. Jest to jednak okoliczność, na którą Spółka [TXM] nie ma wpływu."

W celu zapewnienia odbiorcom informacji finansowych w załączeniu do niniejszego raportu Zarząd Redan przekazuje do publicznej wiadomości podstawowe informacje o wynikach skonsolidowanych Grupy Kapitałowej Redan osiągniętych w roku 2018. W tej informacji uwzględnione są wstępne wyniki grupy kapitałowej TXM sporządzone zgodnie z zasadą kontynuacji działalności.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz