Polityka i społeczeństwo

MEN: Klasyfikacja absolwentów we wszystkich szkołach (komunikat)

30.04.2019, 17:34aktualizacja: 30.04.2019, 17:34

- MEN informuje:

We wszystkich szkołach ponadgimnazjalnych w Polsce zakończono klasyfikację absolwentów. Tym samym 270 tys. tegorocznych absolwentów szkół już w najbliższy poniedziałek, 6 maja br. przystąpi do egzaminu maturalnego.

- To ogromna radość, wielka ulga, że wszyscy uczniowie przystąpią do matury. Teraz mocno trzymamy za nich kciuki – powiedziała minister edukacji Anna Zalewska.

W większości liceów ogólnokształcących i techników w Polsce końcowej klasyfikacji dokonali nauczyciele na podstawie uchwały rady pedagogicznej. Jedynie w 200 szkołach dokonanego tego na podstawie przepisów znowelizowanej ustawy o systemie oświaty i ustawy – Prawo oświatowe, zgodnie z którymi zagwarantowano uczniom ukończenie szkoły na wypadek, gdyby zakłócona została realizacja zadań i kompetencji ustawowych organów szkoły.

Tam zamiast rady pedagogicznej obowiązek w zakresie oceniania, klasyfikowania, promowania uczniów przejął dyrektor szkoły.

W żadnej ze szkół nie było konieczności zastosowania przepisów dotyczących sytuacji, w której klasyfikacji końcowej tegorocznych absolwentów dokona nauczyciel wyznaczony przez organ prowadzący szkołę.

Egzamin maturalny wyznacza poziom spełniania przez zdających wymagań programowych w zakresie ?przedmiotów, z których przystępowali do egzaminów. Stanowi również poświadczenie osiągnięcia przez zdającego wymaganego prawem poziomu?wiadomości i umiejętności w zakresie języka polskiego, matematyki i wybranego języka obcego – w przypadku zdania wszystkich egzaminów obowiązkowych w części pisemnej (na poziomie podstawowym) oraz w części ustnej (bez określania poziomu). Egzamin maturalny zastępuje również egzamin wstępny do szkół wyższych, które wykorzystują jego wyniki jako kryteria w procesie rekrutacji.

Sesja główna tegorocznego egzaminu maturalnego potrwa od 6 do 25 maja 2019 r.

Już dziś życzymy maturzystom powodzenia na egzaminach! ?

#JesteśmyzWami

kom/ mgost/ wus/