MGI ogłasza pozyskanie 200 milionów dolarów w pierwszej rundzie inwestycyjnej

13.05.2019, 17:38aktualizacja: 13.05.2019, 17:38

Ciągłe badania i rozwój źródłem przełomów w technologii sekwencjonowania upstream.

SHENZHEN, Chiny, 13 maja 2019 r. /PRNewswire/ -- MGI, spółka podległa BGI Group, ujawniła, że pierwsza runda inwestycyjna przekroczyła 200 milionów dolarów. Jest to największa kwota kapitału w branży genetycznej zgromadzona w Chinach w roku 2018. Wśród inwestorów znalazły się znane instytucje, takie jak CITIC Goldstone Capital, Green Pine Capital Partners i Orient Securities Capital Investment.

Firma MGI podkreśliła także szybkie postępy w innowacjach w zakresie technologii sekwencjonowania.

Jak do tej pory na całym świecie zainstalowano 1100 sekwenserów firmy MGI w 16 krajach i regionach z ponad 300 użytkownikami. Łączny poziom produkowanych danych sięgnął 20 Pb, a opublikowanych zostało ponad 300 artykułów naukowych.

Niedawno firma MGI podjęła współpracę z Akademią Chińskich Nauk Medycznych w celu opracowania zintegrowanego urządzenia sekwencjonowania genów o wysokiej przepustowości na potrzeby kodów DNA chińskich ziół. Instrument, który oficjalnie został zaprezentowany 26 kwietnia, jest pierwszym inteligentnym urządzeniem sekwencjonowania genów chińskich leków ziołowych i może szybko i dokładnie identyfikować próbki chińskich ziół.

Kluczowym elementem sukcesu MGI jako ważnego producenta narzędzi w naukach przyrodniczych są ciągłe inwestycje i przełomy w technologii sekwencjonowania upstream. Firma MGI zainwestowała łącznie około 5 miliardów juanów w badania i rozwój w celu opracowania podstawy patentowej technologii sekwencjonowania i złożyła wnioski o 580 patentów technicznych, w tym ponad 80 patentów PCT.

Począwszy od roku 2015 firma MGI wprowadziła na rynek szereg różnych sekwenserów. Model flagowy MGISEQ-2000, kompleksowy sekwenser genów, obsługuje dwie różne specyfikacje chipu na niezależnej platformie z podwójnymi chipami. Przy pełnej przepustowości sekwencjonowanie PE100 zajmuje tylko 48 godzin, a szybkie wykrywanie 24 próbek guzów zajmuje średnio mniej niż 48 godzin. Model MGISEQ-T7 firmy wprowadzony na rynek w październiku 2018 r. ciągle jest najpotężniejszym dostępnym sekwenserem genów. Produkcja danych jednego dnia może sięgnąć 6 TB, sekwencjonowanie PE150 zajmuje tylko 24 godziny, a koszt za gigabajt sekwencjonowania wynosi zaledwie 5 dolarów – jest to najniższa kwota w całej branży na świecie.

Firma MGI krok po kroku przełamuje monopol na rynku upstream branży sekwencjonowania genów i buduje stabilną, otwartą ekologię branżową na podstawie platformy sekwencjonowania i niezależnych badań i rozwoju. Tym samym firma przyczynia się do zmian w tradycyjnie zamkniętym modelu biznesowym.

Międzynarodowy rynek sekwencjonowania ma wzrosnąć do 12,45 miliardów dolarów w roku 2022, z czego rynek Azji Pacyficznej ma objąć 2,39 miliarda dolarów. Do roku 2020 rozmiar rynku chińskiej branży sekwencjonowania genów ma sięgnąć 9,8 miliarda juanów (około 1,43 miliarda dolarów).

Jako jedyna firma w Chinach i jedna z zaledwie trzech firm na świecie, które mogą niezależnie opracowywać i produkować masowo kliniczne sekwensery genów o wysokiej przepustowości MGI uznaje zamknięcie pierwszej rundy inwestycyjnej za dowód uznania możliwości badań i rozwoju oraz internacjonalizacji. Firma MGI planuje dalsze wzmacnianie badań i rozwoju oraz produkcję nowych sekwenserów genów, opracowywanie kompleksowych ofert produktów oraz zaangażowanie w rozwój rynku i rozbudowę krajobrazu branży sekwencjonowania genów.

Źródło: MGI

Data publikacji 13.05.2019, 17:38