ZAKŁAD BUDOWY MASZYN ZREMB-CHOJNICE SA W RESTRUKTURYZACJI (28/2019) Szacunkowe wybrane jednostkowe i skonsolidowane dane finansowe ZREMB-CHOJNICE S.A. w za I kwartał 2019r.

27.05.2019, 20:44aktualizacja: 27.05.2019, 20:44

Raport bieżący z plikiem 28/2019

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. ("Spółka", "Emitent") w związku z powzięciem w dniu dzisiejszym, tj. 27 maja 2019 roku informacji o wartościach szacunkowych wybranych jednostkowych i skonsolidowanych danych finansowych za I kwartał roku 2019, niniejszym przekazuje w załączeniu do przedmiotowego raportu szacunkowe wybrane jednostkowe i skonsolidowane dane finansowe ZBM "ZREMB-CHOJNICE" S.A. za I kwartał 2019 roku wraz z danymi porównawczymi za I kwartał roku obrotowego 2017r i 2018r.

Na potrzeby obliczenia średnich jednostkowych i skonsolidowanych wyników Spółki i obliczenia odchyleń w stosunku do wyników osiągniętych w I kwartale roku 2019 Zarząd Emitenta przyjął okres 2017-2018r.

Ostateczne wartości danych finansowych za I kwartał roku 2019 przedstawione w niniejszym raporcie zostaną opublikowane w raporcie okresowym w dniu 30 maja 2019r.

Komentarz Zarządu do szacunkowych jednostkowych wyników finansowych ZREMB Chojnice S.A.

Szacunkowe jednostkowe wybrane dane finansowe:

Spółka osiągnęła w porównaniu do uśrednionych przychodów ze sprzedaży za lata 2017 i 2018 wzrost o 87,45%, co świadczy o tym iż udało się pozyskać większą ilość zamówień o wyższej rentowności i osiągnąć zdecydowanie większe obłożenie produkcji. Ma to odzwierciedlenie również na osiągniętym EBIT w I kwartale 2019r w wysokości 1 685 tys. zł, co porównując z uśrednioną stratą w odpowiednich okresach w latach 2017 i 2018 w wysokości -1 319 tys. zł stanowi bardzo dużą różnicę. Jest to skutkiem efektywności w dążeniu do maksymalnego ograniczenia kosztów w Spółce oraz pozyskiwania bardziej marżowych kontraktów jakie udało się zawierać Zarządowi. Ta różnica jeszcze wyraźniej jest widoczna w przypadku EBITDA, gdzie zanotowano poziom zysku 1 851 tys. zł w I kwartale 2019r w porównaniu do uśrednionej straty za poprzednie odpowiednie okresy 2017r i 2018r, wynoszącej - 1 168 tys. zł. Szacunkowy jednostkowy zysk netto osiągnięty w I kwartale 2019 to 1 278 tys. zł, co w porównaniu do uśrednionego wyniku netto I kwartału roku 2017 i 2018 kiedy Spółka osiągnęła stratę - 2 861 tys. zł stanowi wyraźną różnicę.

Szacunkowe skonsolidowane wybrane dane finansowe

Spółka zanotowała w I kwartale 2019roku, skonsolidowane przychody ze sprzedaży w wysokości 10 686 tys. zł (to poziom osiągnięty w 100% jedynie przez ZBM ZREMB Chojnice). W porównaniu do uśrednionych skonsolidowanych przychodów ze sprzedaży w I kwartałach za lata 2017 i 2018 to wzrost o 87,46%. Jest to bardzo duży wzrost świadczący o pozyskaniu większej ilość zamówień o wyższej rentowności i o osiągnięciu zdecydowanie większego obłożenia produkcji.

Spółka osiągnęła w I kwartale 2019 roku skonsolidowany zysk EBIT w wysokości 1 685 tys. zł, w porównaniu do uśrednionej straty w latach 2017 i 2018, która wyniosła - 1 370 tys. zł.

Osiągnięty skonsolidowany wynik EBITDA w wysokości 1 850 tys zł uległ znaczącej poprawie w porównaniu do uśrednionej EBITDA za I kwartały w latach 2017 i 2018, kiedy to została zanotowana strata na poziomie -1 100 tys. zł.

Szacunkowy skonsolidowany zysk netto osiągnięty w I kwartale 2019 to 1 246 tys. zł, co w porównaniu do uśrednionego skonsolidowanego wyniku netto I kwartału roku 2017 i 2018 kiedy Spółka osiągnęła stratę - 3 594 tys. zł stanowi wyraźną różnicę.

Podsumowując poziom jednostkowych i skonsolidowanych szacunkowych danych za I kwartał 2019r widoczna jest bardzo wyraźna ich poprawa, która jest efektem zmian wprowadzonych w działalność spółki.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz