ELEKTROBUDOWA SA (41/2019) Bieżące rozliczenia z PKN Orlen SA

28.05.2019, 01:50aktualizacja: 28.05.2019, 01:50

Raport bieżący 41/2019

Zarząd ELEKTROBUDOWA SA ("Spółka") informuje, że w dniu 27 maja 2019 roku do Spółki doręczono oświadczenie Polskiego Koncernu Naftowego ORLEN S.A. z siedzibą w Płocku ("Zamawiający"), na mocy którego Zamawiający żąda obniżenia wynagrodzenia należnego Spółce z tytułu realizacji umowy o projektowanie, dostawy i budowę w systemie pod klucz Instalacji Metatezy w zakładzie produkcyjnym Polskiego Koncernu Naftowego ORLEN S.A. w Płocku ("Umowa"). W związku z wystąpieniem w trakcie realizacji przedmiotu umowy wad fizycznych, polegających na wykonaniu robót zamiennych za zgodą Zamawiającego, w sposób odmienny od wskazanych w pierwotnej dokumentacji projektowej, wynagrodzenie Spółki, zgodnie z wnioskiem Zamawiającego, miałoby zostać obniżone do kwoty 132,4 mln zł oraz 22,6 mln EUR (tj. o kwotę 11 tys. zł oraz 3,7 mln EUR - co stanowi kwotę ok 15,9 mln zł).

Niezależnie od powyższego, w dniu dzisiejszym Spółka wystosowała do Zamawiającego projekt porozumienia, który według Spółki powinien być podstawą ostatecznego i kompleksowego rozliczenia Umowy, celem zawarcia ugody. Kwoty wskazane w oświadczeniu Zamawiającego są odpowiednio ujęte w projekcie porozumienia wysłanym przez Spółkę i wzajemnie się kompensują ze zgłoszonymi wcześniej przez Spółkę roszczeniami z tytułu robót dodatkowych zrealizowanych przez Spółkę w związku z wykonywaniem Umowy.

Spółka zamierza przeprowadzić rozmowy ugodowe z Zamawiającym, które zostały zainicjowane w efekcie złożenia przez Polski Koncern Naftowy ORLEN S.A. zawezwania do próby ugodowej, o czym Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 22/2019 z dnia 23 kwietnia 2019 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz