URSUS SA W RESTRUKTURYZACJI (39/2019) Korespondencja dot. spółki zależnej

30.05.2019, 00:13aktualizacja: 30.05.2019, 00:13

Raport bieżący 39/2019

Zarząd URSUS S.A. w restrukturyzacji informuje, iż w dniu 28 maja 2019r . otrzymał do wiadomości korespondencję z SGB Bank S.A. z siedzibą w Poznaniu adresowaną do spółki URSUS BUS S.A. (spółki zależnej Emitenta) w sprawie wypowiedzenia przez bank umowy o kredyt obrotowy zawartej w dniu 15 lutego 2017 r. pomiędzy SGB Bank S.A. a URSUS BUS S.A.

Bank w wypowiedzeniu wyznaczył spółce URSUS BUS S.A. termin 30 dni na spłatę zadłużenia, które na dzień 21 maja 2019 r. wynosi 2.233.870,08 zł, powiększonego o dalsze należne odsetki umowne, liczone od dnia 22 maja 2019 r. od kapitału niewymagalnego w kwocie 1.352.351,30 zł.

Emitent otrzymał korespondencję z banku do wiadomości, bowiem zabezpieczył spłatę ww. kredytu poprzez poręczenie wekslowe na wekslu in blanco (z deklaracją) z wystawienia kredytobiorcy oraz oświadczenie o poddaniu się egzekucji sporządzone w formie aktu notarialnego w trybie art. 777 par. 1 pkt 5 k.p.c. do kwoty 7.500.000,00 złotych.

Ze względu na fakt otwarcia wobec Emitenta w dniu 7 listopada 2018 r. przyspieszonego postępowania układowego ewentualne roszczenia SGB Bank S.A. z siedzibą w Poznaniu związane z powyższą wierzytelnością skierowane bezpośrednio wobec Emitenta zostaną z mocy prawa objęte układem.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz