Jak żyć w czasach niepewności hasłem IX Europejskiego Kongresu Finansowego w Sopocie

04.06.2019, 13:38aktualizacja: 04.06.2019, 13:38

PAP/M.Kmieciński - EKF w Sopocie
Zbliżające się spowolnienie tempa wzrostu gospodarczego w Europie i jego wpływ na sektor finansowy są głównymi tematami IX Europejskiego Kongresu Finansowego w Sopocie. Motywem przewodnim eksperckich debat jest pytanie „Jak żyć w czasach niepewności?”.

IX Europejski Kongres Finansowy (EKF) rozpoczął się w poniedziałek z udziałem ponad tysiąca osób: przedstawicieli administracji państwowej, rynku finansowego oraz ekspertów z kraju i zagranicy, w tym z Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.

Przewodniczący Rady Programowej Europejskiego Kongresu Finansowego Jan Krzysztof Bielecki podkreślił, że EKF „nigdy nie śpi, bo inicjatywy związane z kongresem żyją przez cały rok”.

„Prowadzimy seminaria naukowe, konferencje i uzupełniamy dane do prognoz, które przygotowujemy w trakcie kongresu. Jeśli budujemy prognozę makroekonomiczną dla Polski, to ją weryfikujemy co pół roku i w związku z tym nie możemy spać, bo chcemy, żeby ona była zawsze aktualna i jak najbardziej prawidłowa” - wyjaśnił.

Odnosząc się do ryzyk i zagrożeń dla sektora finansowego, zwrócił uwagę na obawy związane z sytuacją „w świecie zewnętrznym, gdzie napięcia rosną”.

„Ryzyk jest tak dużo, że aż trudno je wyliczyć i my na razie zachowujemy się jak oaza bezpieczeństwa, dobrego wzrostu, kraju, który jest jednym z trzech krajów na świecie o najdłuższym, nieustającym rozwoju gospodarczym” – dodał.

Bielecki zaznaczył, że w tym roku EKF został przygotowany wspólnie z instytucjami brytyjskimi, bo – jak mówił:„to ciekawe porozmawiać, jak żyć po brexicie”.

Minister finansów Teresa Czerwińska skierowała do koordynatora EKF prof. Leszka Pawłowicza list, w którym napisała m.in., że jednym z warunków stabilnego wzrostu gospodarczego jest sprawnie funkcjonujący i rozwijający się rynek finansowy.

Powołując się na sprawozdania Komisji Europejskiej szefowa MF podkreśliła, że Polska „pozostaje jednym z najbardziej zrównoważonych krajów pod względem finansowym”.

Wspomniała też o ostatniej prognozie OECD, zgodnie z którą, w latach 2019-2020 polska gospodarka będzie pozostawała jedną z najszybciej rozwijających się, spośród wszystkich członków tej organizacji.

„Wierzymy, że działania już podjęte przez rząd pozwolą z sukcesem reformować gospodarkę” – zapewniła. Minister finansów zaznaczyła jednak, że powinniśmy być świadomi ryzyk w otoczeniu zewnętrznym oraz faktu, że polska gospodarka staje się coraz bardziej globalna.

„Jednym z najważniejszych działań zabezpieczających Polskę przed nadmiernymi skutkami ewentualnych szoków zewnętrznych, czy spowolnienia w gospodarce światowej jest zapewnienie odpowiedniej przestrzeni fiskalnej. (…) Niezbędne jest tutaj przestrzeganie krajowych i unijnych reguł fiskalnych, zwłaszcza w okresie spowolnienia gospodarczego i podwyższonej niepewności w otoczeniu zewnętrznym” – wskazała.

Poinformowała także o takich scenariuszach rozwoju długookresowego, które jednoznacznie wskazują, że tempo wzrostu PKB będzie zwalniać, spadając za ok. 40-50 lat nawet do 1 proc.

„Najnowszy, długookresowy scenariusz Ministerstwa Finansów jest bardziej optymistyczny – zakładamy, że w latach sześćdziesiątych obecnego stulecia będziemy rozwijać się w tempie średnio 1,8 proc.” – dodała.

Prof. Nouriel Roubini ze Stern School of Business i New York University przyznał w trakcie kongresu, że Chiny „staną się największą gospodarką na świecie”, a Indie „być może staną się największą siłą polityczną”. Wskazał też na państwa, które w jego ocenie prowadzą ekspansywną i agresywną politykę, w tym na Rosję. „To może być zagrożeniem dla Europy” – stwierdził.

Prof. Roubini zaznaczył, że zwłaszcza w takiej sytuacji „Europejczycy muszą trzymać się razem i mieć wspólną wizję”. „Albo Europa będzie zjednoczona i wtedy będzie mogła wykorzystywać swoją siłę, albo - gdy zostanie podzielona - to nie pójdzie w dobrym kierunku” – ocenił. Zaznaczył też, że „jeżeli Europa upadnie, to szkody ekonomiczne i społeczne będą ogromne”.

Osiągniecia gospodarcze Polski, amerykański ekonomista uznał za sukces, podkreślając, że ze wzrostem PKB na poziomie ok. 4,5 proc. zdecydowanie wyróżnia się na tle „reszty Europy”, która według niego jest w recesji.

IX Europejski Kongres Finansowy zakończy się w środę.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO