Ministerstwo Energii chce by biometan był paliwem w Polsce

09.06.2019, 12:12aktualizacja: 09.06.2019, 12:12

Z projektu nowelizacji ustawy o biopaliwach, przygotowanego przez Ministerstwo Energii wynika, że biometan będzie mógł być używany jako biopaliwo, do produkcji biowodoru i pomoże wypełnić Narodowy Cel Wskaźnikowy.

Jak wskazał resort energii, produkowany w biogazowniach biogaz jest powszechnie wykorzystywany w Unii Europejskiej przede wszystkim do produkcji ciepła i energii. Natomiast na mniejszą skalę jest stosowany jako paliwo w transporcie, m.in. jako zamiennik sprężonego gazu ziemnego (CNG).

Ministerstwo ocenia, że potencjał wykorzystania biogazu znacząco rośnie dopiero po jego uzdatnieniu do jakości biometanu. "Tak przygotowany biometan może stanowić pełnowartościowy produkt energetyczny i substrat chemiczny, ale również pełnowartościowe paliwo do napędu pojazdów drogowych" - poinformował PAP resort. Przypomniał jednocześnie, że europejskie doświadczenia wskazują, iż oczyszczony biometan może być z powodzeniem zatłaczany do sieci gazowej, a w całej Unii robi to już blisko 500 biogazowni.

Według Ministerstwa Energii, udział biometanu w produkcji biokomponentów dodawanych do paliw, będzie elementem realizacji przez Polskę unijnych celów klimatycznych. "Produkcja biometanu w oparciu o tzw. substraty odpadowe (biomasa z odpadów komunalnych, bioodpady z gospodarstw domowych, biomasa z przemysłowych odpadów rolno-spożywczych, osady ściekowe - PAP) stanowi istotną zachętę do stosowania biometanu w zakresie zapewnienia minimalnego udziału tzw. biopaliw zaawansowanych, które do 2030 r. musi wynosić co najmniej 3,5 proc." - poinformował resort. (PAP)

autor: Radosław Jankiewicz

rkj/ drag/