BANK POLSKA KASA OPIEKI SA (17/2019) Zmiana perspektywy na pozytywną, podwyższenie oceny samodzielnej do "bbb+" i potwierdzenie długo- i krótkoterminowych ocen ratingowych Banku Pekao S.A. przez S&P Global Ratings

17.06.2019, 19:08aktualizacja: 17.06.2019, 19:08

Raport bieżący 17/2019

Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna ("Bank") informuje, iż w dniu 17 czerwca 2019 r. agencja ratingowa S&P Global Ratings ("S&P") poinformowała Bank o zmianie perspektywy ocen ratingowych Banku ze "Stabilnej" na "Pozytywną", podwyższeniu oceny samodzielnej (stand-alone credit profile) z "bbb" do "bbb+" i potwierdzeniu pozostałych długoterminowych i krótkoterminowych ocen ratingowych Banku na dotychczasowym poziomie.

W wyniku powyższych decyzji oceny ratingowe Banku są następujące:

Ocena długoterminowa: "BBB+"

Ocena krótkoterminowa: "A-2"

Ocena samodzielna (stand-alone credit profile): "bbb+"

Perspektywa ocen: "Pozytywna"

Decyzję o podwyższeniu oceny samodzielnej Banku S&P uargumentowała opinią o umocnieniu pozycji kapitałowej Banku w środowisku obniżonego ryzyka gospodarczego w Polsce.

Pozytywna perspektywa ocen ratingowych Banku stanowi odzwierciedlenie takiej samej perspektywy ocen dla PZU S.A., głównego akcjonariusza Banku.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacja poufna

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1