POLSKIE GÓRNICTWO NAFTOWE I GAZOWNICTWO SA (28/2019) Podwyższenie ratingu PGNiG przez Moody's Investors Service z "Baa3" na "Baa2"

26.06.2019, 21:52aktualizacja: 26.06.2019, 21:52

Raport bieżący 28/2019

Zarząd Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa SA ("PGNiG", "Spółka") informuje, że w dniu 26 czerwca 2019 r. agencja ratingowa Moody's Investors Service ("Moody's", "Agencja") opublikowała informację o podwyższeniu oceny kredytowej PGNiG z "Baa3" na "Baa2" z perspektywą stabilną.

W opinii ratingowej Moody's podkreśla obecną, znaczącą elastyczność finansową PGNiG, pozwalającą na: zaabsorbowanie zwiększonych poziomów zadłużenia oraz kontynuowanie konserwatywnej polityki finansowej i dywidendowej. Głównymi powodami podwyższenia ratingu w opinii Moody's są: dominująca pozycja na rodzimym rynku gazu oraz zdolność Spółki do utrzymania silnych wskaźników finansowych przy planowanych znaczących wydatkach inwestycyjnych skoncentrowanych w segmencie Poszukiwanie i wydobycie oraz przy uwzględnieniu, przewidywanego przez agencję ratingową, negatywnego wpływu czynników makroekonomicznych na przyszłe wyniki finansowe w segmentach Poszukiwanie i wydobycie oraz Obrót i magazynowanie.

Perspektywa stabilna ratingu odzwierciedla oczekiwania Moody's, że PGNiG zachowa silny profil płynności przy realizacji znaczącego programu inwestycyjnego i w sposób zrównoważony będzie rozbudowywać bazę zasobów węglowodorów w Polsce i Norwegii.

Jednocześnie Agencja wskazuje, że na poziom przyznanego ratingu Spółki wpływ miały również następujące czynniki: (1) niepewność odnośnie rozwoju europejskiego rynku gazu w odniesieniu do wolumenów importu i poziomów cen w przyszłych latach, (2) ryzyka inwestycji realizowanych w segmencie Poszukiwanie i wydobycie oraz (3) potencjalne przyspieszenie ze strony Unii Europejskiej procesu liberalizacji i wzrostu konkurencji na polskim rynku gazu.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz