KOMPUTRONIK SA (9/2019) Aktualizacja informacji nt. współpracy pomiędzy spółkami z Grupy Kapitałowej Komputronik a Bankiem Millennium

28.06.2019, 19:23aktualizacja: 28.06.2019, 19:23

Raport bieżący 9/2019

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 32/2018 z 23 października 2018 roku w sprawie współpracy z Bankiem Millennium S.A., Zarząd Komputronik S.A. (Emitent), informuje o otrzymaniu w dniu 28 czerwca 2019 roku datowanego na dzień 25 czerwca 2019 r. aneksu do umowy zawartej z Bankiem Millennium S.A. o kredyt parasolowy na kwotę 25,7 mln PLN, z datą zapadalności do dnia 19 października 2019 roku. Aneks obejmuje następujące kwestie:

1. Ujednolicenie kowenantów

Zmiany w powyższej umowie mają na celu ujednolicenie wartości wskaźników finansowych (kowenantów) zawartych w umowach z bankami współpracującymi z Emitentem (zgodnie z zasadą pari passu). Przedmiotem ww. aneksu są zmiany wartości następujących wskaźników finansowych:

a. Zmiana wskaźnika kapitalizacji (z min. 25% na min. 20%) - zmiana z uwagi na wejście w życie nowych przepisów o wynajmie długoterminowym (MSSF 16),

b. Wprowadzenie wskaźnika płynności szybkiej (min. 0,3) - wskaźnik dostosowany do poziomów uzyskiwanych przez podmioty prowadzące sprzedaż detaliczną w branży Emitenta.

Zmiany wartości powyższych wskaźników weszły w życie z dniem 31.03.2019 roku.

Pozostałe warunki wszystkich ww. umowy nie uległy istotnym zmianom.

2.Korzystna dla Emitenta zmiana struktury finansowania

Emitent, jeden z kluczowych dostawców oraz Bank Millennium porozumiały się w kwestii modyfikacji struktury finansowania działalności handlowej Emitenta przez Bank Millennium w ten sposób, że:

- Bank Millennium udzieli dla kluczowego dostawcy dodatkowy limit faktoringu pełnego bez regresu związany ze sprzedażą do Emitenta na kwotę 5 mln PLN,

- Emitent ograniczy finansowanie w Banku Millennium o 3 mln PLN w ramach jednego z udostępnionych instrumentów finansowych (gwarancje bankowe), który dotychczas był wykorzystywany we współpracy z tym samym kluczowym dostawcą.

Po zmianie Emitent zwiększy łączny dostępny limit handlowy u kluczowego dostawcy o 2 mln zł, a jednocześnie ograniczy koszty związane z wykorzystaniem instrumentu, a koszty faktoringu będą ponoszone przez kluczowego dostawcę.

Emitent wraz ze spółkami zależnymi od Emitenta, w okresie ostatnich 12 miesięcy pozostaje stroną umów z udziałem Banku Millennium S.A. i podmiotów od niego zależnych, dla których łączna wysokość przyznanych Emitentowi i jego spółkom zależnym limitów kredytu w rachunku bieżącym, gwarancji bankowych, limitu faktoringowego i transakcji skarbowych wynosi 114,2 mln PLN i uległo zmniejszeniu o 3,0 mln PLN w stosunku do stanu z okresu poprzedzającego niniejszy raport.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz