ATREM SA (46/2019) Wypowiedzenie umów o badanie i przegląd sprawozdań finansowych Atrem S.A. oraz skonsolidowanych sprawozdań finansowych GK ATREM

10.07.2019, 15:13aktualizacja: 10.07.2019, 15:13

Raport bieżący 46/2019

Zarząd Atrem S.A. (zwanej dalej Spółką) informuje o rozwiązaniu przez Spółkę w dniu 10 lipca 2019 r. umów o badanie i przegląd sprawozdań finansowych Atrem S.A. oraz skonsolidowanych sprawozdań finansowych GK ATREM zawartych w dniu 14 czerwca 2018 r. (zwanych dalej Umowami) pomiędzy Spółką a firmą audytorską B-think Audit sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, wpisaną na listę Krajowej Rady Biegłych Rewidentów pod numerem 4063 (zwaną dalej Firmą Audytorską), w oparciu o art. 66 ust. 7 pkt 3 ustawy o rachunkowości.

Umowy dotyczyły następujących usług:

- przegląd sprawozdania finansowego Spółki oraz skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej Atrem (dalej Grupa) za I półrocze 2018 roku - usługa została wykonana,

- badanie sprawozdania finansowego Spółki oraz skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy za 2018 rok - usługa została wykonana,

- przegląd sprawozdania finansowego Spółki oraz skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy za I półrocze 2019 roku - wykonywanie usługi nie zostało rozpoczęte,

- badanie sprawozdania finansowego Spółki oraz skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy za 2019 rok - wykonywanie usługi nie zostało rozpoczęte.

- przegląd sprawozdania finansowego Spółki oraz skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy za I półrocze 2020 roku - wykonywanie usługi nie zostało rozpoczęte,

- badanie sprawozdania finansowego Spółki oraz skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy za 2020 rok - wykonywanie usługi nie zostało rozpoczęte.

Rozwiązanie ww. umów wynika z decyzji Spółki.

Przyczyną rozwiązania wskazanych powyżej umów są zmiany właścicielskie w Spółce w wyniku powstania w maju 2019 r. stosunku dominacji wobec Spółki ze strony spółki Grupa Kapitałowa IMMOBILE S.A. (dalej Spółka dominująca) - spółki publicznej w rozumieniu kodeksu spółek handlowych. W związku z powyższym między Spółką a Spółką dominującą powstały obowiązki wynikające z konsolidacji wyników finansowych i opracowywania skonsolidowanego sprawozdania finansowego obejmującego obie spółki, które to sprawozdanie wymaga badania przez audytora wybranego przez Spółkę dominującą. Z racji tego, że Spółka dominująca dokonała wyboru oferty audytora do zbadania sprawozdań za 2019-2020, którym nie jest audytor, z którym Spółka ma zawartą umowę, Spółka uznała że zmiana audytora pozwoli na sprawniejszą pracę przy badaniu sprawozdań przy uwzględnieniu oczekiwań audytora wybranego do badania sprawozdań finansowych Spółki dominującej.

Zgodnie z art. 66 ust. 4 ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 351 z późn. zm.) oraz § 24 ust. 2 j) statutu spółki Atrem S.A., wyboru biegłego rewidenta badającego sprawozdania finansowe Spółki dokonuje Rada Nadzorcza. Rada Nadzorcza wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy z Firmą Audytorską uchwałą nr 1/VII/2019 z dnia 3 lipca 2019 r.

Zarząd wskazuje, że nie wystąpiły przypadki:

- wyrażenia w sprawozdaniach z badania sprawozdań finansowych lub skonsolidowanych sprawozdań finansowych Spółki opinii z zastrzeżeniem, opinii negatywnych albo odmowy wyrażenia opinii,

- wyrażenia w raportach z przeglądu skróconych sprawozdań finansowych lub skróconych skonsolidowanych sprawozdań finansowych Spółki wniosków z zastrzeżeniem, wniosków negatywnych albo odmowy wyrażenia wniosków,

- rozbieżności odnośnie do interpretacji i stosowania przepisów prawa lub postanowień Statutu Spółki dotyczących przedmiotu i zakresu badania oraz przeglądu, pomiędzy osobami zarządzającymi a biegłym rewidentem, który dokonywał badania i przeglądu sprawozdań finansowych lub skonsolidowanych sprawozdań finansowych Spółki, w okresie obowiązywania Umowy.

Pismo Firmy Audytorskiej adresowane do Komisji Nadzoru Finansowego, zawierające wyjaśnienie przyczyn rozwiązania Umowy, zostanie przekazane przez Spółkę raportem bieżącym niezwłocznie po jego uzyskaniu.

Podstawa prawna:

Podstawą prawną niniejszego raportu jest § 5 ust. 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 kwietnia 2018 r. w sprawie w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. z 2018, poz. 757).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz