Zdrowie i styl życia

Spędź aktywnie czas i wesprzyj pacjentów onkologicznych

18.07.2019, 13:04aktualizacja: 18.07.2019, 13:04

Weź udział w „12. Onkobiegu Razem po zdrowie! Warszawa 2019”.

Stowarzyszenie Sarcoma serdecznie zaprasza chętnych do wzięcia udziału w najstarszym w Polsce biegu charytatywnym mającym na celu wsparcie pacjentów onkologicznych i profilaktykę zdrowotną. Rejestracja prowadzona jest wyłącznie drogą internetową: www.onkobieg.pl (2300 pakietów), gdzie można też wpłacić darowiznę i tym samym dołożyć cegiełkę dla podopiecznych Stowarzyszenia Sarcoma.

Onkobieg odbędzie się 8 września 2019 r. na terenie Centrum Onkologii - Instytutu przy ul. Roentgena 5 w Warszawie. Odbiór pakietów i atrakcje towarzyszące rozpoczną się już o godzinie 11:00. Rama czasowa biegu to 60 minut, podczas której uczestnicy pokonują wielokrotność jednej pętli wokół zabudowań Centrum Onkologii i Instytutu Hematologii i Transfuzjologii wynoszącej 1560 m, dowolnym sposobem - według swoich możliwości i chęci. Często uczestnikami są też osoby z niepełnosprawnościami poruszający się np. o kulach czy wózku inwalidzkim, byli i obecni pacjenci, którzy zasługują na szczególny szacunek. Wszystko według myśli - Razem po zdrowie! Przed startem biegu ma miejsce rozgrzewka na miarę mistrza - poprowadzą ją przyjaciele Onkobiegu i ambasadorzy m.in. Michał Derlicki - wielokrotny złoty medalista mistrzostw Polski i międzynarodowych mistrzostw w Wushu sportowym / Kung fu sportowym, aktor.

Dla osób, którym nie uda się zarezerwować pakietu lub które z różnych przyczyn nie będą mogły wziąć udziału w Onkobiegu w Warszawie - organizatorzy przygotowali akcję #Onkobieg. Wystarczy pobiec z dowolnego miejsca na ziemi o godzinie 13:30 (czasu polskiego), wpłacić darowiznę na rzecz Stowarzyszenia Sarcoma i wrzucić zdjęcie z oznaczeniem #Onkobieg na media społecznościowe.

„12. Onkobieg Razem po zdrowie! Warszawa 2019” współfinansowany jest ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki i m.st. Warszawy - Dzielnicy Ursynów. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objęli: Ministerstwo Zdrowia i Rzecznik Praw Pacjenta.

Wszelkie pytania dotyczące „12. Onkobiegu” można kierować do organizatorów:

• Kamila Doleckiego, kamil.dolecki@sarcoma.pl

• Szymona Bubiłka, szymon.bubilek@sarcoma.pl