FEERUM SA (24/2019) Zawarcie aneksu do umowy ubezpieczenia z KUKE

31.07.2019, 13:31aktualizacja: 31.07.2019, 13:31

Raport bieżący 24/2019

Zarząd Feerum S.A. z siedzibą w Chojnowie ("Emitent") informuje, że w dniu 30 lipca 2019 roku otrzymał podpisany w trybie obiegowym aneks ("Aneks"), datowany na dzień 30 lipca 2019 roku, do umowy ubezpieczenia z dnia 20 grudnia 2018 roku ("Umowa Ubezpieczenia") zawartej pomiędzy Emitentem a Korporacją Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych Spółka Akcyjna ("KUKE"). Emitent informował o Umowie Ubezpieczenia w raporcie bieżącym nr 33/2018 z dnia 20 grudnia 2018 roku.

Aneks został zawarty w związku ze zmianą postanowień umowy sprzedaży kompleksu silosów zbożowych zawartej w dniu 27 listopada 2018 roku ("Umowa Sprzedaży") pomiędzy Emitentem a EPICENTR K LLC z siedzibą w Kijowie (Ukraina) ("Zamawiający"). Emitent informował o zawarciu Umowy Sprzedaży w raportach bieżących nr 25/2018 z dnia 28 listopada 2018 roku i 31/2018 z dnia 20 grudnia 2018 roku oraz o zmianie jej postanowień dokonanej na podstawie aneksu nr 1 do Umowy Sprzedaży w raportach bieżących nr 22/2019 z dnia 9 lipca 2019 roku.

Zgodnie z postanowieniami Aneksu, przedmiotem ochrony ubezpieczeniowej są należności z odroczonym terminem płatności z tytułu realizacji Umowy Sprzedaży, w łącznej wysokości nieprzekraczającej kwoty 12.155.000,00 euro (tj. 52.152.243,00 zł według średniego kursu Narodowego Banku Polskiego z dnia 30 lipca 2019 roku) tj. kwoty stanowiącej różnicę pomiędzy całkowitą wartością Umowy Sprzedaży wynoszącą 14.300.00,00 euro (tj. 61.355.580,00 zł według średniego kursu Narodowego Banku Polskiego z dnia 30 lipca 2019 roku) a kwotą zaliczki w wysokości 2.145.000,00 euro (tj. 9.203.337,00 zł według średniego kursu Narodowego Banku Polskiego z dnia 30 lipca 2019 roku). Zgodnie z Umową Sprzedaży, płatność ceny (z wyjątkiem zaliczki) powinna zostać dokonana przez Zamawiającego w 10 równych, półrocznych ratach, płatnych 31 marca oraz 30 września w każdym kolejnym roku kalendarzowym począwszy od dnia 30 września 2020 roku. Zgodnie z załączonym do Umowy Sprzedaży harmonogramem, Emitent zrealizuje wszystkie dostawy silosów w terminie do dnia 30 kwietnia 2020 roku.

Za przedmiotowe ubezpieczenie Emitent zapłaci na rzecz KUKE składkę ubezpieczeniową w terminie do dnia 31 lipca 2019 roku. Składka ubezpieczeniowa została zapłacona przez Emitenta w dniu 30 lipca 2019 roku.

Pozostałe istotne warunki Umowy Ubezpieczenia pozostają bez zmian.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz